Svet
13 ogledov

Za vse kriv neroden kopilot

Žurnal24 main
Za incident, ki je maja skoraj povzročil strmoglavljenje letala družbe Air India Express, je kriv neroden kopilot. Pri nastavljanju svojega sedeža je nehote kontrolno ročico potisnil naprej in zgrabila ga je panika.

Letalo vrste boeing 737 s 113 potniki na krovu je bilo na poti iz Dubaja v Pune na zahodu Indije, ko je zaradi kopilotove nerodnosti skoraj strmoglavilo.

25-letnega kopilota je, potem ko je ugotovil, da je nehote potisnil kontrolno ročico naprej, zgrabila tako huda panika, da pilotu, ki si je vzel odmor za odhod na stranišče, ni uspel odpreti vrat pilotske kabine, prav tako pa ni bil nikakor sposoben obvladati letala.

Hitra izguba višine in panika
Letalo je medtem začelo hitro izgubljati višino, 39-letnemu pilotu pa se je v kabino uspelo prebiti šele z uporabo posebne kode za izredne razmere. Preden je pilotu uspelo obvladati kopilota in letalo, se je to spustilo za skupno 2000 metrov.

Poročilo agencije za civilno letalstvo je še ugotovilo, da kopilot "očitno ni imel pojma", kako ravnati v takšnih razmerah, saj je v pilotski kabini "vladala popolna zmeda", potniki pa so bili medtem "čisto iz sebe in so glasno vpili".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.