Svet
6 ogledov

Za zdravila z manj stranskimi učinki

Nobelova nagrajenca za kemijo 2012 Reuters
Nobelovo nagrado za kemijo bosta letos prejela ameriška znanstvenika za prelomna odkritja na področju družine receptorjev, ki celici omogoča zaznavanje okolja.

Robert Lefkowitz in Brian Kobilka bosta nagrado prejela za prelomna odkritja notranjega delovanja receptorjev v G-proteinih, zaradi katerih se celice odzivajo na zunanje dražljaje, je danes sporočila švedska kraljeva akademija za znanost.

"Skoraj polovica zdravil deluje na podlagi odziva teh receptorjev, tako da bo poznavanje njihovega delovanja znanstvenikom omogočilo razvoj boljših zdravil z manj stranskimi učinki," so pojasnili na akademiji.

Kot je pojasnila članica odbora za Nobelove nagrade, Sven Lidin, zaradi njunega dela vemo, "kakšni so ti receptorji, ki imajo sicer ključno vlogo pri prenosu informacij med celicami." Dodala je, da neravnovesje v tem procesu vodi v zdravstvene težave.

Lefkowitz vesel in presenečen

Devetinšestdesetletni Lefkowitz je že dejal, da je zaradi nagrade zelo vesel in da je bil zelo presenečen. Kot je povedal, je že trdno spal s čepki v ušesih, ko je zazvonil telefon, žena ga je zbudila in po telefonu je izvedel novico.

Kobilka mislil, da gre za šalo

Šestinpetdesetletni Kobilka je sprva mislil, da gre za šalo, ko so mu sredi noči po telefonu sporočili, da bo prejel Nobelovo nagrado. Dejal je, da je zelo vesel, da pa težko verjame, saj je še vedno "med budnostjo in spancem".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.