Svet
20 ogledov

Za ženske pravice se borijo moški

Ženska iz DR Kongo EPA
Približno 20 moških je v Demokratični republiki Kongo ustanovilo skupino, ki se bo borila za pravice žensk v regiji.

"Pravice žensk ne vplivajo samo na feministična gibanja. Gre za našo skupno človečnost in prihodnost družbe," so sporočili iz skupine V-Men Congo ob svoji ustanovitvi.

Skupino, ki jo vodi Denis Mukwege, priznani zdravnik, znan po ustanovitvi klinike za žrtve posilstva na vzhodu DR Kongo, so ustanovili malo pred današnjim mednarodnim dnevom žensk.

"Prekinimo molk, spremenimo mišljenje naših sinov in hčera, bratov in sester, očetov in mater ter končajmo nekaznovanost in spolno nasilje," so zapisali pri skupini.

Posilstvo kot orožje

DR Kongo je ena najslabših držav za ženske po svetu. Po državi so med letoma 1996 in 2003 ter tudi kasneje pustošili številni konflikti, v katerih so uporniške skupine in milice posilstva uporabljale kot vojno orožje. Študija ameriške znanstvene revije American Journal of Public Health iz leta 2011 je ugotovila, da je v DR Kongo vsak dan posiljenih 1152 žensk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.