Svet
5 ogledov

Za zlorabe otrok 720 milijonov dolarjev

Roger Mahoney EPA
Duhovnik še vedno spolno zlorablja otroke, saj je leta 1988 pobegnil v Mehiko. Tam naj bi zlorabil še najmanj sto otrok.

Največja nadškofija v ZDA Los Angeles bo za spolne zlorabe otrok s strani njenih duhovnikov žrtvam plačala skupaj kar 720 milijonov dolarjev. O zadnjih 13 milijonih so se dogovorili v sredo, ko je prišlo na dan, da je nekdanji nadškof, kardinal Roger Mahoney, aktivno oviral preiskavo.

Mahoney, ki je s položaja šefa nadškofije odstopil leta 2011, je priznal, da je podrejenemu monsinjorju Thomasu Curryju naročil, naj pred policijo skrije seznam ministrantov, ki so službovali pod duhovnikom Nicolasom Aguailarom Rivero.

Ta je otroke spolno zlorabljal po tekočem traku in morda jih še vedno, saj je leta 1988 pobegnil v Mehiko, ZDA pa so za njim razpisale mednarodno tiralico. Med Riverovimi žrtvami je bilo 25 ministrantov in en semeniščnik, sumijo pa ga, da je tudi v Mehiki zlorabil najmanj sto otrok.

Nekdanji nadškof za svoja dejanja ne bo odgovarjal, ker so večinoma zastarala, pomaga pa tudi dogovor o zunajsodni poravnavi s plačilom odškodnine žrtvam. Mahoney si je sicer že prislužil kritike svojega naslednika, nadškofa Joséja Gómeza, glede tega, kako je postopal v škandalu s spolnimi zlorabami. Ščitil je duhovnike in varoval ugled Cerkve, za kaznovanje storilcev pa ga ni toliko skrbelo.

Komentarjev 1
  • bojovi 15:38 20.februar 2014.

    Čakajte da ga starši dobijo v roke, bo še kako odgovarjal.