Svet
6 ogledov

Za žrtve krivi teroristi

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Britanska sodnica, ki je vodila preiskavo o terorističnih napadih, v katerih je leta 2005 v Londonu umrlo 52 ljudi, je sporočila, da tragedije ni bilo mogoče preprečiti.

Britanska sodnica Heather Hallett, ki je vodila preiskavo o terorističnih napadih, v katerih je v Londonu julija 2005 umrlo 52 ljudi, je danes sporočila, da žrtev ne bi moglo rešiti nič.

"Medicinski in znanstveni dokazi vodijo v en sam žalosten zaključek – vsaka od žrtev bi umrla v vsakem primeru," je dejala Hallettova. 52 ljudi bi umrlo "ne glede na to, koliko časa bi reševalne službe potrebovale, da bi prišle do njih".

Povedala je, da dokazi ne podpirajo očitkov, da bi "katera izmed organizacij ali posameznik povzročila oziroma prispevala k smrtnim žrtvam", in dodala, da so žrtve napadov umrle zaradi nezakonitih ubojev.

Njene ugotovitve bi lahko razočarale nekatere svojce žrtev napadov, ki so jih na treh vlakih londonske podzemne železnice in na avtobusu izvedli štirje napadalci.

Naj vas spomnimo
Preiskavo so po napadu zahtevali svojci. Predvsem zaradi številnih očitkov na račun ravnanja obveščevalnih in reševalnih služb. Notranja obveščevalna služba je takrat namreč spremljala dva izmed napadalcev, a ji terorističnega dejanja kljub temu ni uspelo preprečiti. Na zaslišanju pa se je izkazalo še, da je do napak prišlo tudi v reševalni akciji. Pri tem je namreč prišlo do zmede, pomanjkanja sredstev prve pomoči in radijskih povezav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.