Svet
13 ogledov

Začel veljati sporen medijski zakon

Orban je zatrdil, da spornega medijskega zakona ne bo spreminjal kljub ostrim kr Žurnal24 main
Madžarska je začela predsedovanje Evropski uniji v senci spornega medijskega zakona. Na tapeti je zaradi predvajanja skladbe ˝It´s on˝ raparja Ice-Ton že zasebna radijska postaja.

Dan po začetku veljave zakona je z njim vzpostavljen svet za medije že sprožil preiskavo na zasebni radijski postaji zaradi predvajanja pesmi "It's on" ameriškega raperja Ice-T, ker bi po oceni sveta lahko škodila mladim.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, še ni jasno, ali bo radijska postaja Tilos kaznovana.

Po trditvah kritikov so sicer kazni, ki jih predvideva zakon, tako visoke, da lahko privedejo do bankrota mnogih medijskih podjetij. Predvidene kazni znašajo do 700.000 evrov za televizijske postaje in do 89.000 evrov za časopise in spletne medije.

Številne pristojnosti sveta za medije
Z zakonom ustanovljeni svet za medije, ki ga vodi vladna konservativna stranka Fidesz, lahko z visokimi denarnimi kaznimi oglobi medije zaradi poročanja, ki ne bo "politično uravnoteženo" ali bo žalilo človeško dostojanstvo.

Svet ima tudi pravico do vpogleda v dokumente medijev, še preden bo kršitev ugotovljena. Poleg tega bodo morali novinarji razkriti svoje vire, ko bo šlo za vprašanja, povezana z nacionalno varnostjo.

Zakon je doslej naletel na kritike mednarodnih novinarskih združenj, Evropskega parlamenta, Amnesty Internationala in več držav, Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi pa ga je označila kot nevarnega za svobodo medijev.

Zakon roma k ustavnemu sodišču
Na Madžarskem so se v petek opozicijskim socialistom pridružili opozicijska skrajno desna stranka Jobbik in liberalni Zeleni v napovedi, da bodo zakon poslali v presojo ustavnemu sodišču.

Madžarski premier Viktor Orban, ki ima v parlamentu dvotretjinsko podporo, ki zadošča tudi za spremembe ustave, je pred dnevi sicer že dejal, da zakona ne bo spreminjal kljub ostrim kritikam doma in v tujini.

Ob tem je pristavil, da je spreminjanje zakonov "značilno za države, ki jim primanjkuje samozavesti" in da Madžarska ni takšna država. Vlada trdi, da so kritike posledica nepopolnih informacij o zakonu, ki je zato napačno razumljen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.