Svet
14069 ogledov

Začela se je vojna med Kitajsko in ZDA

Donald Trump EPA
Opolnoči so stopile v veljavo carine.

Opolnoči po washingtonskem času so stopile v veljavo 25-odstotne carine na kitajsko blago, kar BBC označuje kot začetek trgovinske vojne med največjima gospodarstvoma na svetu. Carine bodo veljale za 30 milijard evrov uvoza s Kitajske.

Kitajska je uvedla protiukrepe, ki bodo prizadeli 545 ameriških izdelkov v enaki vrednosti, ZDA pa so obtožili, da so začele največjo trgovinsko vojno v zgodovini.

Bela hiša je napovedala možnost uvedbe carin še za 16 milijard kitajskega blaga, Trump pa je zagrozil tudi z 10-odstotno carino na dodatnih 173 milijard evrov kitajskega uvoza, nato pa grožnjo v četrtek že zaostril in omenil 432 milijard. Številke so v dolarjih bolj okrogle, najprej je govoril o 200 milijardah, nato pa o 500 milijardah. 

Američani bodo pobirali 25-odstotno carino na računalniške diske, dele črpalk, tiskalnike in motorna vozila ter mnoge druge industrijske proizvode in dele. Kitajske carine bodo prizadele sojo, bombaž in žitarico sirek, ki se uporablja za krmo. S tem bodo Kitajci prizadeli predvsem kmetijske zvezne države ZDA, ki so na volitvah podprle Trumpa, kot sta na primer Teksas in Iowa. 

"Verjetno lahko rečemo, da se je trgovinska vojna uradno začela," je za Reuters izjavil Chen Feixiang, profesor ekonomije iz Šanghaja. "Če se bo zadeva končala pri carinah na 34 milijard dolarjev blaga, bo to imelo zanemarljiv učinek, če pa bodo carine uvedene za 500 milijard dolarjev izdelkov, potem bodo imele velik vpliv na obe državi," je dejal Chen. 

Donald Trump in kitajski predsednik Xi Jinping | Avtor: epa epa

Kitajska gospodarska rast naj bi se zaradi že uvedenih carin zmanjšala za 0,2 odstotni točki. 

"To ni konec sveta, ne bo nam treba začeti spet loviti hrane, so pa to zavore za globalno gospodarstvo," je dejal Rob Carnell, glavni enomomist banke ING. 

Ameriške carine bodo vplivale na 0,6 odstotka celotne svetovne trgovine in pomenijo 0,1 odstotka svetovnega BDP, so izračunali v Morgan Stanleyu, analitike pa skrbi zaostrovanje, ki bi lahko vplivalo na prekinitev dobavnih verig.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Chloe_Gairdner 17:01 06.julij 2018.

    Google zdaj plačuje € 701 do € 012 na dan za delo na spletu od doma. Nikoli si nisem mislil, da bom lahko to naredil, vendar moj najboljši učitelj zasluži več kot € 32571 mesečno, to počne, in ona me ...prikaži več je prepričala, da poskusim. Tudi novi ljudje to lahko brez težav zaslužijo € 623 dnevno in lahko zaslužijo celo višje s čas0mm ... Tako sem začel ➤➤➤ ➤➤➤➤ ➤➤➤ www.WebJob8.Com

  • NKOL 15:06 06.julij 2018.

    Žurnalovci, res vas je lahko sram, sram, sram, da si s takimi naslovi nabirate klike. Postali ste poden od podna, večina "novic" na vaši strani so čiste senzacionalistične smeti, resnično upam, da po tisku ugasne tudi tale gnojnica, ker enostavno ...prikaži več zastupljate slovenski prostor. Fuj in fej.

  • Ožbe Kolenc 14:28 06.julij 2018.

    Pa da vas ni sram no.... Greste se nekega vele ponudnika novic pa imate ze v podnaslovu tolko pravopisnih napak, da je ze zaljivo za slovenski jezik...

Sorodne novice