Svet
13 ogledov

"Začeli smo ustvarjati fiskalno unijo“

Merkel in Sarkozy EPA
Nemška kanclerka znova poudarila, da ne obstaja hitra rešitev dolžniške krize. "Gre za proces in ta proces bo trajal več let," je izpostavila.

Nemška kanclerka Angela Merkel je nemške poslance nagovorila pred vrhom Evropske unije, ki bo potekal 9. decembra v Bruslju. Merklova naj bi na vrhu skupaj s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem predstavila predlog ukrepov za preboj iz krize, ki jih bosta evropska voditelja uskladila na srečanju v ponedeljek.

Fiskalna unija stvarnost

Sarkozy in Merklova sta konec novembra sporočila, da bosta v prihodnjih dneh predstavila predlog sprememb temeljne pogodbe EU, ki pa ne bo vključevala spremembe mandata Evropske centralne banke (ECB) v smeri reševanja članic območja evra v dolžniških težavah.

Evropske države so pristopile k ustvarjanju fiskalne unije z močnim nadzorom nad nacionalnimi proračuni, je danes v nemškem parlamentu poudarila nemška kanclerka Merklova. "Ne le, da govorimo o fiskalni uniji, ampak smo jo začeli ustvarjati," je izpostavila v težko pričakovanem nagovoru.

Zavora na zadolževanje

Nemška kanclerka se je tako danes znova zavzela za spremembe v smeri fiskalne unije, v kateri bi "vsaj za območje z evrom" veljala zelo stroga pravila. Ta bi oblikovala "zavoro" za evropsko zadolževanje, s čimer bi državam preprečili zadolževanje vse do roba solventnosti. "Okrepiti moramo temelje gospodarske in monetarne unije."

Merklova je ob tem ponovila stališče, da bi moralo imeti Sodišče EU moč kaznovati države, ki bodo kršile stabilizacijska pravila. "Politika je v zadnjih letih zatajila," je poudarila, medtem ko sodniki delujejo "neodvisno od političnega vpliva". "Pravila je treba spoštovati. Njihovo spoštovanje je potrebno nadzorovati, njihovo kršenje pa mora imeti posledice," je bila stroga.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 12:10 02.december 2011.

    Slovenija lahko ostane v klubu razvitih in € samo , če da svoj proračun prej v potrditev EU in pa absolutni kontroli porabe teh sredstev določenih prej v proračunu. To pomeni , da ko neko ministrstvo porabi svoja letna sredstva ...prikaži več njeni uslužbenci ne dobijo več plač ali pa gredo na neplačan dopust. Saj se jim ne bo zgodilo nič strašnega. V taki situaciji so že zdavnaj vsi ostali in to pravi delavci !!