Svet
1 ogledov

Začelo se je sojenje Chiracu

Jacques Chirac je bil župan Pariza od leta 1977 do 1995. FOTO: Reuters Žurnal24 main
Danes se je začelo sojenje Jacquesu Chiracu. Obtožen je korupcije. Zaradi zdravja ga na sodišče ni bilo.

V Parizu se je začel sodni proces proti nekdanjemu francoskemu predsedniku Jacquesu Chiracu. Chiraca, ki se mora pred sodiščem zagovarjati zaradi vpletenosti v korupcijo, so zastopali odvetniki, saj se ga sam iz zdravstvenih razlogov ni bil sposoben udeležiti.

Chirac - prvi nekdanji francoski predsednik po drugi svetovni vojni, proti kateremu poteka sodni proces - po besedah zdravnikov trpi za izgubo spomina in njegovo zdravstveno stanje ne dovoljuje, da bi bil navzoč na sojenju.

Navidezno zaposloval?

Chirac je sicer vztrajal, naj se proces nadaljuje v njegovi odsotnosti, a je sodišče vseeno najprej razpravljalo o tem, ali bo primer opustilo, preložilo ali zaprosilo za dodatno zdravniško mnenje. Sodnik Dominique Pauthe je na koncu sklenil, da "osebna prisotnost ni obvezna".

Sodni proces se nanaša na dva primera navideznih zaposlitev, ki naj bi jih odprli, da bi na ta način pridobili sredstva za Chiracovo stranko v času, ko je bil župan Pariza med letoma 1977 in 1995. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do deset let zapora in kazen do 150 tisoč evrov. Chirac, ki je bil francoski predsednik od leta 1995 do leta 2007, sicer vsakršno krivdo zanika.

Sojenje Chiracu se je začelo že 7. marca, a so ga na zahtevo njegovih odvetnikov prekinili, da bi ugotovili, ali primer ni morda zastaral. Francosko prizivno sodišče je nato maja zahtevo odvetnikov zavrnilo, kar je odprlo pot sodnemu procesu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.