Svet
7 ogledov

Začelo se je sojenje Sanaderju

Sojenej Sanaderju
1/8
Zarko Basic/PIXSELL
Zaradi Sanaderjevih zdravstvenih težav prvo obravnavo na sojenju zaradi korupcije in vojnega dobičkarstva ekspresno prekinili.

Na Hrvaškem se je začel „proces stoletja“, vendar pa se je prva obravnava zaradi Sanaderjevih zdravstvenih težav končala prej kot v pol ure.

Hrvaški novinarji iz sodne dvorane so poročali, da je Sanader precej shujšal ter da je videti utrujeno, oči ima krvave. Hodi l je s pomočjo palice, novinarji ga opisujejo kot zaskrbljenega.

Sodniku je ob začetku dejal, da ima kardiološke težave ter da je mislil, da bo zjutraj odšel k zdravniku, zato se je tudi oblekel v kavbojke in pulover.

Pritožil se je še zaradi visokega krvnega pritiska in pritiska v prsih. Za danes je bil naročen na koronarografijo, sodnik ga je vprašal, ali je sposoben za razpravo. Sodni izvedenec je ocenil, da ni sposoben za obravnavo, dokler ne opravi koronarografije. Sodnik je nato obravnavo prekinil in odredil novo za 3. november.

Prvo sojenje

Sanader je obtožen in osumljen v šestih primerih korupcije, danes se začenja prvo sojenje. Obtožnica ga bremeni, da je prejel  pol milijona evrov podkupnine od Hypo Alpe Adria Banke sredi 90. let prejšnjega stoletja.

Obtožen tudi vojnega dobičkarstva

V obtožnici Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) piše, da je Sanader kot tedanji pomočnik zunanjega ministra Mateja Granića od koroške banke prejel pol milijona evrov nezakonite provizije. To je dobil za posredovanje pri posojilu v višini 20 milijonov evrov za nakup in urejanje hrvaških diplomatskih poslopij med letoma 1994 in 1995. Ker je bila Hrvaška takrat v vojni, je obtožen tudi vojnega dobičkarstva.

Preiskavo v primeru domnevne provizije Hypo banke so sprožili marca letos, potem ko je avstrijsko državno tožilstvo Hrvaški izročilo dokumente, na podlagi katerih so ugotovili, da se je Sanader dogovoril za sporno provizijo z bivšima direktorjema Hypo banke Wolfgangom Kultererjem in Günterjem Striedingerjem. Proti omenjeni dvojici poteka preiskava v Avstriji zaradi domnevne zlorabe položaja in pooblastil v koroški banki.

Sanaderju sicer za očitana dejanja grozi do deset let zaporne kazni, tožilstvo zahteva še, naj vrne provizijo.

Komentarjev 1
  • 1111 14:01 28.oktober 2011.

    ....sojenje je navadna farsa, da lahko ljudem uči zamažejo!!