Svet
22 ogledov

Začenja se hadž

Verniki v Meki Reuters
Začenja se tradicionalno romanje v Meko, hadž. Pričakujejo več kot dva milijona vernikov, med njimi tudi 21 iz Slovenije.

 

Vrhunec hadža bo v četrtek, ko se bodo romarji zbrali na gori Arafat, kjer naj bi imel prerok Mohamed zadnjo pridigo. Hadž, ki letos poteka v znamenju napetosti v regiji, se bo končal v petek s kurban bajramom.

V Meko odhajajo tudi slovenski verniki

Romanja v Meko se bo letos po napovedih udeležilo več kot dva milijona vernikov z vsega sveta, med njimi po navedbah tajnika islamske verske skupnosti Nevzeta Porića tudi 21 iz Slovenije. Veliko romarjev prihaja iz Azije, večinoma iz Indonezije, ki ima največjo kvoto za udeležbo na hadžu. V Meki pričakujejo tudi okoli 750.000 domačih romarjev.

Strogi varnostni ukrepi

Savdske oblasti so tudi letos poskrbele za stroge varnostne ukrepe, da bi zagotovile tekoč potek tega največjega muslimanskega praznika in preprečile morebitne incidente ali stampede.

V preteklosti je do množičnih prerivanj s smrtnimi žrtvami prihajalo predvsem na mostu Džamarat v Mini, kjer se romarji zberejo okoli 30 metrov visokega stebra, največjega od treh, ki simbolično predstavljajo hudiča, in vanj mečejo kamenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.