Svet
52 ogledov

Začenja se največji muslimanski praznik

Na praznovanje ramazana se pripravljo tudi Palestinci, ki pred začetkom postnega Žurnal24 main
Muslimani po vsem svetu se pripravljajo na praznovanje enega izmed največjih muslimanskih praznikov ramazana.

Za muslimane po vsem svetu se ta teden začenja sveti postni mesec ramazan, ki je deveti in najbolj sveti mesec muslimanskega koledarja. Razglasijo ga, ko po mlaju zagledajo novo luno, kar med različnimi islamskimi državami in sektami sproža prerekanja o natančnem datumu. Tako bodo novo luno, če bo vreme dopuščalo, prvi videli 12. septembra v Avstraliji, Indoneziji, Jemnu, Afriki južno od Sahare ter Severni in Južni Ameriki. V arabskih državah, severni Afriki in Evropi pa dan pozneje.

Eden od petih temeljev islamske vere

Na postni mesec se pripravljajo tudi maroški peki kruha, ki to eno izmed glavnih jedi Maročanov pripravljajo še na tradicionalen način. © AFP

 
Za verne muslimane je post med ramazanom eden od petih temeljev islamske vere. Preostali štirje so izpovedovanje vere, pet molitev na dan, davek revnim in romanje v Meko. Med ramazanom se muslimani za mesec dni čez dan odpovejo hrani, pitju, kajenju in spolnemu občevanju. Ko se post konča, tri dni slavijo njegov konec.

Poostreni varnostni ukrepi   in ugodnosti
Tudi letos naj bi ramazan spremljali poostreni varnostni ukrepi v nekaterih državah, še posebej v Iraku in Afganistanu. Palestinci v Gazi se tako bojijo novih spopadov med gibanjema Hamas in Fatah. V času ramazana pa naj bi letos v Iraku vsak dan iz ameriških zaporov izpustili po 50 zapornikov, policijsko uro pa bodo skrajšali za tri ure. Odpravili bodo tudi petkovo prepoved vožnje z avtomobili.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.