Svet
108 ogledov

Začetek konca Internet Explorerja

Internet explorer Wikimedia
Microsoft bo sčasoma ukinil spletni brskalnik Internet Explorer, že letos bo večino funkcij prevzel nov hišni brskalnik.

Z Internet Explorrjem (IE) Microsoft nikoli ni imel preveč sreče. Zaradi njega je bil zapleten v drage in dolgotrajne sodne postopke, saj naj bi bil privilegiran napram tekmecem v okolju WIndows, ko se je ravno znebil tekmeca Netscapea, pa sta udarila Firefox Mozilla in nato še Chrome, ter ga z marsikatero idejo povozila, saj so se pri Microsoftu izkazali za precej počasne pri nadgrajevanju uporabniške izkušnje.

Če je imel IE še leta 2010 50-odstotni delež med spletnimi uporabniki, je oktobra letos upadel pod 20 odstotkov, piše CNN, medtem, ko prvo mesto zaseda Chrome z 48 odstotki uporabnikov. 

Microsoft je sicer že pred časom napovedal določene spremembe glede IE, spletna stran ZDNet pa je te dni napovedala, da se brskalnik poslavlja, njegovo mesto pa bo zasedel popolnoma nov tip brskalnika, ki bo del prihodnjega operacijskega sistema Windows 10.

Trenutno novi brskalnik nosi ime Spartan in ne bo kompatibilen s platformo IE-ja. A slovo IE-ja ne bo enostavno, saj je zaradi različnih vladnih navodil in protokolov Microsoftov brskalnik edini dovoljeni v marsikaterem državnem uradu, denimo pri uporabi certifikatov. Iz tega razloga se bo verjetno IE še kar dolgo poslavljal.

Komentarjev 1