Svet
7096 ogledov

Začetek odštevanja za Google, Facebook in Youtube

google Profimedia
Evropska komisija je objavila seznam 19 spletnih ponudnikov - med njimi Facebook, Google in Youtube - za katere bodo začela veljati strožja pravila glede vsebine.

Evropska komisija je danes določila 17 zelo velikih spletnih platform (VLOP), med katere je denimo uvrstila Twitter, Amazon Store, Facebook, Instagram, TikTok in Youtube, in dva zelo velika spletna iskalnika (VLOSE), Bing in Google.

Ta podjetja, od katerih ima vsako več kot 45 milijonov aktivnih uporabnikov mesečno, bodo od konca avgusta podvržena okrepljenemu nadzoru Evropske komisije, zanje pa bodo veljala strožja pravila, vključno z obveznostjo neodvisne letne revizije s ciljem zagotoviti, da se "učinkovito borijo proti dezinformacijam, sovražni vsebini ali ponaredkom".

Moderirati bodo morali vsebino

Namen novih pravil je opolnomočiti uporabnike na spletu, vključno z mladoletniki, in jih zaščititi, pri čemer od omenjenih ponudnikov zahtevajo, da ocenijo in ublažijo sistemska tveganja ter zagotovijo robustna orodja za moderiranje vsebine, so pojasnili v Bruslju.

Podjetja bodo morala do 25. avgusta zagotoviti, da ciljno usmerjeno oglaševanje z uporabo občutljivih osebnih podatkov, kot so spolna usmerjenost, etnična pripadnost ali politična prepričanja, ne bo mogoče. Prepovedano je tudi ciljno oglaševanje pri mladoletnikih.

delo, služba, računalnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Velik obseg pomeni veliko odgovornost

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je ob današnji objavi imen 19 ponudnikov poudaril, da "z velikim obsegom prihaja velika odgovornost".

Čez štiri mesece se "te platforme in iskalniki ne bodo mogli obnašati, kot da bi bili 'preveliki, da bi jim bilo mar'", je opozoril. "Začelo se je odštevanje za 19 zelo velikih spletnih platform in iskalnikov, da v celoti izpolnijo posebne obveznosti, ki jim jih nalaga zakon o digitalnih storitvah," je še dejal Breton.

Večina podjetij na seznamu ima sedež v ZDA, medtem ko sta platforma TikTok in spletna trgovina AliExpress v kitajski lasti. Evropska komisija je na seznam zelo velikih platform uvrstila tudi nemškega spletnega trgovca Zalando.

mobilni telefon najstniki | Avtor: Profimedia Profimedia

Jasne obveze za zaščito uporabnikov

Akt o digitalnih storitvah (DSA) je začel veljati novembra lani. Ponudnikom digitalnih storitev, kot so družbena omrežja in tržnice, postavlja jasne obveze za zaščito svojih uporabnikov pred nezakonitimi vsebinami, dezinformacijami in drugimi družbenimi tveganji.

Po besedah Margrethe Vestager, izvršne podpredsednice Evropske komisije za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo, današnja določitev seznama pomeni "velik korak naprej" za DSA, ki bo prinesel "smiselno preglednost in odgovornost platform in iskalnikov ter dal potrošnikom več nadzora".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • mb 11:10 11.maj 2023.

    temu se je v starih časih reklo cenzura