Svet
195 ogledov

Zadnja sporočila ujetih: "Zbogom. Ne bo se mi uspelo rešiti."

Požar v Londonu EPA
S temi besedami se je od prijateljev poslovila mati treh otrok, ki je ostala ujeta v stolpnici, ki jo je zajel požar.

Stanovalci, ki so ostali ujeti v stolpnici Grenfell Tower, ki jo je zajel ogromen požar, so svojim sorodnikom in prijateljem v tragični noči pošiljali sporočila. Nekateri so prosili za pomoč, drugi so se poslavljali od svojih sorodnikov in prijateljev. Mati, ki je bila s tremi otroki ujeta v stanovanju, je v sporočilu zapisala: "Zbogom. Ne bo se mi uspelo rešiti." 

Med številnimi družinami, ki so upoštevali požarna navodila in čakali v svojih stanovanjih, sta bila Nura Jemal in njen mož Hashim Kedir. Nura je poklicala prijatelje in jim povedala, da ne morejo pobegniti. "Ogenj je tu. Umiram." 

Njena prijateljica Asyia Assani je dejala, da dvigala niso delovala, stopnišče je bilo polno gostega dima, zato so jim rekli, da ni varno oditi. Dobili so navodila, naj pod vrata položijo mokre brisače in počakajo na reševalce. "Ko me je nekaj po drugi uri poklicala, je vedela, da se ne bodo rešili. Zbogom, ne bo se mi uspelo rešiti. Prosim, odpusti mi.’ To so zadnje besede, ki jih je izrekla. Po tistem ni nihče več govoril z njo," je povedala Assanijeva, ki še vedno čaka na novice o prijateljici. 

Ženo in sina poslal naprej, sam ostal ujet

Ogenj je bil najverjetneje usoden tudi za 57-letnega Saberja Nedo. Ta je ženi in sinu naročil, naj gresta naprej, saj bi ju sam zaradi poškodbe oviral. Žena in sin sta preživela, kaj se je zgodilo z njim ne vedo. Nazadnje so se slišali po drugi uri, ko jim je povedal, da do takrat ni še nihče prišel do njega. 

Očeta štirih otrok Tonyja Dissona so slišali, kako je z okna stanovanja v desetem nadstropju kričal: "Povejte mojim fantom, da jih imam rad."  Med žrtvami sta najverjetneje tudi umetnica Khadija Saye, ki razstavlja na slovitem beneškem bienalu, in njena mama Mary Mendy. Sayejeva je v enem zadnjih sporočil zapisala, da se v njeno stanovanje vali dim in prosila ljudi, naj molijo zanjo. 

"Če bi stekla takoj ven, bi bila živa"

Iščejo tudi 12-letno deklico Jessico Urbano, ki se je nazadnje oglasila svoji mami, ko je bila skupaj še z nekaterimi stanovalci ujeta v 20. nadstropju. "Ne vemo, kaj naj naredimo," je rekla mami. Njena mama, ki se je takrat vračala z dela, je od takrat ni slišala. 

"Če bi takoj stekla ven in ne bi poslušala nasveta, bi bila zdaj tukaj," je povedal Francis Dean. V stolpnici sta ostala ujeta njegova sestra in njen triletni sin. Poskušal jo je voditi iz stolpnice, nato pa je telefon predal gasilcu, ki ji je rekel, da pomoč prihaja. Ko mu je gasilec vrnil telefon, mu je dejal, naj sestri pove, da jo ima rad. "Takrat sem vedel, da se moram bati najhujšega," je dejal Dean.   

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:51 15.junij 2017.

    Jz ne vem ...da nimajo gasilci potrebne opreme za gašenje stolpnic. Prvih 10 al koliko nadstropij so z trenutno opremo gasil pač ne more biti dovolj dobra oprema v mestu polnem stolpnic. Totalno neodgovorno.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:43 15.junij 2017.

    No kaj pa zdej porečete zagovorniki angleških gasilcev??Pa tut stolpnica je bla iz PVC sranja?Žal mi je folka,ki je ostal ujet v zgradbi po "nalogu" butaste gasilske poveljnice,tolk o reševanju in znanju angleških gasilcev.