Svet
36 ogledov

Zadnje besede zapornikov pred usmrtitvijo

Smrtna kazen Profimedias
Zapor v Huntsvillu v zvezni državi Teksas je zbral zadnje besede, ki so jih zaporniki izrekli pred smrtjo, in jih objavil.

Kaj se ljudem, ki vedo, da bodo čez nekaj minut umrli, plete po glavi?

Mnogo zapornikov se je tik pred izvršitvijo smrtne kazni za svoja dejanja opravičilo žrtvam in njihovim svojcem, mnogi so zatrjevali, da so nedolžni, mnogi pa so svoje zadnje besede namenili družini. Med slednjimi je bil tudi Domingo Cantu, ki se je na presenečenje prisotnih od žene poslovil v nemščini, četudi sta se zakonca sicer sporazumevala v španščini. "Yoli. Ti si moja princeska. Ti si moja ljubezen, moja duša. Tako zelo te ljubim,“ je dejal.

Carroll Parr se je pred smrtjo spomnil na film Terminator. Izjavil je namreč: "Vrnil se bom (stavek, ki ga je Arnold Schwarzenegger izrekel v filmu Terminator, op. avt.). Neki drugi zapornik pa je pozdravil svoje najljubše nogometno moštvo. "Dajmo, Cowboys,“ je vzkliknil.

Richard Kutzner, ki je bil usmrčen leta 2002, pa je rekel "pošljite me domov".

Veliko obsojenih je pred smrtjo molčalo, še izhaja iz seznama, ki ga najdete tukaj. V tem primeru ob imenu usmrčenega piše: "Zapornik ni želel podati komentarja.“

V Teksasu so od leta 1976 usmrtili približno 500 ljudi, več kot v ostalih šestih zveznih državah, v katerih še izvajajo smrtno kazen, skupaj. Američani so že večkrat protestirali proti smrtni kazni, a Teksas ne popušča. Med zadnjimi besedami na smrt obsojenih je bilo zato tudi veliko kritik. Leta 1984 je Thomas Barefoot, ki je bil na smrt obsojen zaradi umora policista, na primer izjavil: "Upam, da se bomo nekoč na to hudobijo, ki jo sedaj izvajamo, spominjali tako kot na čarovnice, ki smo jih zažigali. Vsi naj vedo, da jim ne zamerim. Vsem je odpuščeno. Upam, da tudi meni.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.