Svet
55 ogledov

Zadnje Gatesovo pismo Jobsu

Steve Jobs in Bill Gates Wikimedia
Ustanovitelj Microsofa, eden najbogatejših ljudi na svetu in filantrop Bill Gates je prvič doslej javnosti povedal, kaj je pisalo v pismu, ki ga je le malo pred njegovo smrtjo naslovil na ustanovitelja Applea Steva Jobsa. Ta naj bi pismo hranil poleg svoje smrtne postelje.

Bill Gates je pred dnevi v intervjuju za britanski Telegraph odkrito spregovoril o svojem odnosu z velikim tekmecem in marsikdaj tudi nasprotnikom Steveom Jobsom. Čeprav je bil njun odnos deloma opisan v biografiji o Jobsu, pa Gates pred tem o njem ni nikoli govoril.

"Steve je bil izjemen genij, ki je na področju, v katerem je deloval, prispeval ogromno. Bila so obdobja, kot denimo pri prvih macintoshih, ko smo jih mi [pri Microsoftu] natančneje študirali kot oni [pri Applu]. In bila sva tudi konkurenta. Osebni računalniki, na katerih sem jaz delal, so imeli do izpred petih ali šestih let veliko večji tržni delež kot Applovi, ko je Steve ustvaril izjemno uspešne mace, iPhone in iPade. To je bil res dosežek in oba sva uživala v izdelkih drug drugega," je bil Gates poln hvale nad Jobsom, čeprav hkrati ni pozabil povedati, kdo je bil v tistih časih resnični vladar trga z računalniki.

"Dolgo je tekmoval z menoj. Velikokrat je Steve o meni govoril zelo kritične stravi. Če pogledate nekaj najbolj ostrih kritik, je vse skupaj delovalo podobno litanijam." Jobs je namreč o Gatesu rad dejal, da je brez domišljjije in "rahlo ozek" ter neoriginalen. Nekoč je celo izjavil, da bi moral Gates oditi za nekaj časa v kakšen indijski samostan, da se malce razsvetli. Jobsu pripisujejo tudi izjavo: "Bill Gates ni nikoli ničesar iznašel. On je le brezsramno kradel ideje drugih."

Preobrat, ko si nista več konkurirala

A odnos med velikima rivaloma se je leta 2007 povsem spremenil, ko je Gates sestopil kot šef Microsofta in s svojo ženo Melindo ustanovil največjo zasebno človekoljubno fundacijo na svetu, v katero je prenesel ogromen del svojega bogastva. "S Stevom sva sodelovala pri nekem dogodku in ne bi se moglo biti lepše. V zadnjem letu njegovega življenja sva skupaj preživela kar nekaj časa."

Steve Jobs in Bill Gates | Avtor: Wikimedia Wikimedia
Nekaj mesecev pred smrtjo ga je Gates znova obiskal. "Preživela sva več ur v pogovoru o preteklosti in prihodnosti."

Po smrti ga je poklicala žena

Ko je postalo jasno, da je Jobs neozdravljivo bolan in so mu tedni šteti, mu je Gates poslal pismo. "V njem sem Stevu napisal, da je lahko zelo ponosen nad svojimi dosežki in podjetjem, ki ga je ustvaril. Med nama ni bilo zamer. Nisva bila v vojni. Oba sva izdelovala izjemne stvari in konkurenca je vedno pozitivna stvar. Ni bilo razloga za prošnjo po odpuščanju."

Po Jobsovi smrti je Gatesa poklicala žena Laurene. Dejala mu je, da odnos med njima v biografiji o Jobsu ne daje prave slike o vzajemnem spoštovanju, ki sta ga gojila velikana IT industrije."Dodala je, da je zelo cenil moje pismo in da ga je hranil ob svoji postelji."

Komentarjev 1
  • Anže Zadravec 23:33 05.februar 2012.

    Več o podjetju Apple tudi na mojem blogu:http://www.islo.si/