Svet
69 ogledov

Zadnje minute pred sestrelitvijo malezijskega letala

Simulacija sestrelitve Youtube
Nizozemski preiskovalci objavili simulacijo zadnjih minut napada na malezijsko letalo, ki ga je zadela ruska raketa.

Minili sta dve leti odkar so na vzhodu Ukrajine sestrelili letalo letalske družbe Malaysia. Airlines. Boeing 777 je strmoglavil med letom MH17 iz Amsterdama v Kuala Lumpur. Življenje je izgubilo 298 ljudi iz desetih držav, med njimi je bilo 196 Nizozemcev:

"Prepričani smo, da je šlo za raketo buk," je dejal član nizozemskega odbora za varnost Robby Oehlers

Malezijsko letalo v Ukrajini | Avtor: EPA EPA

Glavni nizozemski preiskovalec Fred Westerbeke je ob tem dejal, da krivca za sestrelitev letala še vedno iščejo. Tako so na začetku julija od ruskih oblasti zahtevali izročitev dokazov: "Ruske oblasti so zagotovile informacije, niso pa odgovorile na vsa vprašanja," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili z nizozemskega tožilstva.

Zadnje minute napada

Nizozemski preiskovalci so že lani sporočili, da je bila raketa lansirana s področja, ki je pod nadzorom ruskih separatistov. Za tem so objavili še animacijo, ki prikazuje zadnje minute napada.

Raketni sistem Buk so v sovjetski vojski začeli uporabljati leta 1979. Več njegovih različic je v nekdanjih sovjetskih republikah še vedno v uporabi. Upravljanje sistema velja za težavno.

Različica sistema Buk M1 lahko uniči tarče na višini do 22 kilometrov. Izstreljene rakete eksplodirajo več metrov stran od tarče. Verjetnost, da raketa oz. njeni delci zadenejo letalo, je 96-odstotna.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.