Svet
3 ogledov

Zadnje soočenje tekmecev

Komorowski in Kaczynski na včerajšnjem soočenju. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Kandidata za poljskega predsednika Bronislaw Komorowski in Jaroslaw Kaczynski sta se včeraj pomerila v zadnjem televizijskem soočenju pred drugim krogom predsedniških volitev.

Komorowski je poudaril, da bo skušal biti "predsednik, ki bo povezoval", medtem ko ga je njegov protikandidat označil za "liberalca, ki želi privatizirati vse".

Komorowski je v soočenju napovedal, da bo, če bo izvoljen, nadstrankarski predsednik, ki si bo prizadeval za sodelovanje; zadal si je tudi tesnejše sodelovanje z Nemčijo in Francijo ter izboljšanje odnosov z Rusijo. Po ocenah analitikov se je Kaczynski v obeh televizijskih soočenih odrezal bolje od protikandidata, zato je izid drugega kroga volitev še odprt.

Jaroslaw Kaczynski bi bil kot predsednik še hujša verzija Lecha Kaczynskega, pa že pod Lechom ni bilo lahko.
Premier Donald Tusk

 

Konservativec Kaczynski pa je tekmeca posvaril pred "širjenjem laži o razmerah v državi". "Potrebujemo resnico in ne laži," je dejal Kaczynski in opozoril, da se je poljska politika ob poplavah, ki so maja in junija prizadele državo in so zahtevale tudi več žrtev, obnašala "neodgovorno".

Napovedal je, da se bo v primeru zmage na volitvah zavzel za umik poljske vojske iz Afganistana. "Moramo se umakniti, o tem ni nobenega dvoma," je dejal, rokov za odhod pa ni navedel. Komorowski bi vojake umaknil v roku dveh let.

Poljski kontingent je eden močnejših v silah Isaf v Afganistanu, letos pa naj bi se število vojakov še povečalo, tako da jih bo 2600. Doslej je bilo v Afganistanu ubitih 19 poljskih vojakov, zadnji prejšnjo soboto.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.