Svet
55 ogledov

Zadnji dan pred usmrtitvijo: "Srhljivo"

Miza smrti EPA
Cleve Foster je človek, ki ve, kako je gledati smrti v oči. To je namreč doživel že dvakrat. Dvakrat je že preživel svoj zadnji dan, jutri pa, kot kaže, smrti ne bo ušel.

Cleve Foster je bil leta 2002 zaradi posilstva in uboja Sudanke Nyaneur Pal v Teksasu obsojen na smrtno kazen, a ga je pred njo že dvakrat rešilo vrhovno sodišče. To je namreč smrtno kazen v zadnjem trenutku preklicalo.

Jutri se bo odpravil na svojo tretjo pot. Preden pa se dokončno poslovi od tega sveta, je za Daily Mail opisal pot smrti.

Dejal je, da zaporniku na svoji poti do usmrtitve najbolj v spominu ostanejo vrata ječe, ki ga ločijo od sobe smrti. "Ne moreš umakniti oči od njih," pravi Foster, ki je bil na poti k smrti tako priseben, da je do kombija, ki ga je odpeljal v sobo smrti, naštel 111 korakov.

Zadnje ure pred smrtjo srhljive

Srhljive so tudi zadnje ure pred usmrtitvijo. Obsojeni ima v majhni sobi štiri ure časa, da se poslovi od družine in prijateljev, pripoveduje Foster, ki dodaja, da mu ta del slovesa ni prav nič všeč.

Zadnji obrok ukinjen

Obsojenci pa dobijo tudi zadnji obrok. Foster si je lani za poslednjo jed zaželel piščanca s prilogo. "Bil je odličen. Celo začinili so ga," je svoj obrok opisal Foster. Tokrat bo ostal brez njega.

Poslednji obrok so na zahtevo državnega tožilstva ukinili. Ker naj bi bil to privilegij obsojencev.

Grozen trenutek – soba smrti

Zadnjim obrokom, srečanju z družino in drugim dogodkom sledi najbolj grozen trenutek. Vstop v sobo smrti. "To je najbolj srhljiv del. Grozljivo je. Vse je zelo urejeno, ampak zelo staro. Ko pogledaš predse, si ne moreš pomagati, da ne bi začel razmišljati o preteklosti te sobe," je opisal.

Zadnji dan življenja

Foster še vedno trdi, da nima ničesar z umorom Sudanke. Ves čas, ki ga je preživel v zaporu, je želel dokazati svojo nedolžnost. Jutri bo spet odšel na pot do smrti. Spet bo prehodil 111 korakov do kombija, ki ga bo prepeljal v Huntsville, kjer bo preživel zadnji dan svojega življenja.

Komentarjev 12
  • mph 19:46 13.december 2012.

    To je edina ovira, da nisem kar tako apriori za smrtno kazen. Za najtežje zločine, ki jih je možno 100% dokazati, pa nimam nobene ovire.

  • jaki 17:07 25.september 2012.

    seveda je IN veznik, prav tako pa so vezniki tudi KER, KO, DA, ČE, KAJTI...etc

  • primorka 15:47 25.september 2012.

    "Paše ali ne paše." Vejica ne pride ( ne paše) niti pred IN niti za njim. Ker IN je veznik in ne potrebuje vejice.