Svet
8 ogledov

Zadnji polet taksija ovira vreme

Zadnji polet raketoplana Atlantis. Reuters
Po seriji medijsko odmevnih poletov različnih vesoljskih taksijev se obdobje tega plovila dokončno zaključuje. Zadnji polet zadnjega v floti, ki bi se moral zgoditi danes, pa ovira vreme.

Raketoplan Atlantis bo, če bo dopuščalo vreme, proti mednarodni vesoljski postaji poletel danes popoldne po našem času. Verjetnost, da se to res zgodi danes, je po ocenah vremenoslovcev približno ena proti tri.

V Cape Canaveralu na Floridi se je kljub temu zbralo okoli 750 tisoč radovednežev, ki bodo morda morali počakati kar nekaj dni.

Včeraj je v bližino raketoplana udarila strela, zaradi česar so morali vnovič preveriti električna vezja. Izkazalo se je, da strela ni povzročila škode.

Atlantis bo na mednarodno vesoljsko postajo prinesel zaloge. Misija, na kateri sodelujejo štirje člani posadke, bo trajala 12 dni.

Astronavti veterani protestirajo

Pred zaključkom 30-letnega obdobja raketoplanov pa so se oglasili upokojeni astronavti. Pravijo, da je Nasa prezrla eno ključnih pravil: vedno imej pripravljen rezervni načrt.

Po upokojitvi flote se bo denar za oskrbovanje raketoplanov preusmeril v razvoj novih plovil, ki bodo lahko letela dlje kot le do mednarodne vesoljske postaje, ki počiva v zemeljski orbiti. Oskrbo postaje bodo prevzeli ruski Sojuzi, Nasa pa tudi finančno spodbuja razvoj raket zasebnem sektorju.

Te oskrbovalne rakete naj bi bile pripravljene v nekaj letih, do takrat pa se Nasa zanaša na tuje polete in tujo oskrbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.