Svet
0 ogledov

Zagreb bo vztrajal pri svojem

Žurnal24 main
"Srbija se mora soočiti s svojo preteklostjo, mi smo usmerjeni k naši evropski prihodnosti in naše stališče je že znano," poudarjajo v Zagrebu.

Po torkovi napovedi Srbije, da bo tožila Hrvaško na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ) zaradi zločinov med operacijo Nevihta leta 1995, pa so v Zagrebu še dejali, da Hrvaška s svojo sosedo ne namerava začeti polemike. "Srbija se mora soočiti s svojo preteklostjo, mi smo usmerjeni k naši evropski prihodnosti in naše stališče je že znano," je povedal tiskovni predstavnik hrvaškega zunanjega ministrstva Mario Dragun. S tem se je odzval na torkovo napoved Beograda, da bo Hrvaško na ICJ tožil zaradi etničnega čiščenja in vojnih zločinov med operacijo Nevihta leta 1995. Zagreb po Dragunovih besedah glede te napovedi ne namerava začeti polemike z Beogradom.

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je tožbo proti Hrvaški napovedal, potem ko se je ICJ prav tako v torek spoznalo za pristojno za odločanje o tožbi, v kateri Hrvaška Srbijo bremeni genocida med vojno na njenem ozemlju med letoma 1991 in 1995. Senat 17 sodnikov je tako zavrnil vse pritožbe Srbije, ki je izpodbijala pristojnost ICJ. Hrvaška je postopek proti takratni ZR Jugoslaviji pred ICJ sprožila že julija 1999, ker naj bi ta na Hrvaškem v letih od 1991 do 1995 kršila konvencijo iz leta 1948 o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.