Svet
3959 ogledov

Zagreb: Je bila za 13-letnega dečka usodna energijska pijača?

Reševalno vozilo Profimedia
Deček naj bi spil večjo količino energijske pijače, se po vrnitvi iz kina igral na prostem, nato pa nenadoma zrušil. Zdravnikom ga ni uspelo rešiti.

Hrvaški mediji poročajo o tragičnem dogodku v Zagrebu. Trinajstletni deček je umrl, po tem, ko naj bi spil več kot liter energijske pijače. 
Deček je bil skupaj s prijatelji v kinu, kjer naj bi pil energijsko pijačo. Po ogledu filma je s prijatelji prišel domov in se z njimi lovil, ko se je nenadoma zrušil. Zdravniki so dečku skušali pomagati, a so bili žal neuspešni. 

"Deček je na žalost imel kardiomiopatijo, bolezen srčne mišice, ki je pred tem niso odkrili. Mogoče je, da je velika količina kofeina in taurina v pijači prispevala k tragediji. Z gotovostjo tega nismo mogli potrditi," je za Jutarnji list dejal dr. Milivoj Novak iz KBC Zagreb. 

Po njegovih besedah je deček popil toliko kofeina, kot ga vsebujejo štirje espressi. V primeru zdrave osebe to ne bi predstavljalo težave, a je imel deček bolno srce. Zaradi kofeina srce začne hitreje biti, zato je lahko energijska pijača za bolno srce usodno.  

Dr. Novak je ob tem opozoril, da energijske pijače niso zdrave ne za odrasle na za otroke. Razlog za to ne tiči le v količini kofeina, a tudi v veliki količini sladkorja, ki ga vsebujejo takšne pijače. 

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.