Svet
272 ogledov

Zagreb: lisica napadla družino

V središču Londona je lisica napadla in huje poškodovala komaj devetmesečni dvoj Žurnal24 main
Družino v Zagrebu je napadla lisica. Na srečo ji ni uspelo priti v hišo. Ne božajte divjih in potepuških živali.

Žival je tekla po dvorišču, razbijala stvari in se zaletavala v okno, je zgodbo opisala Zagrebčanka Žana Šantič. "Bilo je strašno. Mož je odprl vrata in lisica se je zapodila proti njemu. Malo je manjkalo, pa bi ji uspelo priti v hišo. Nekajkrat se je zaletela v okno, na katerem je nato ostala njena slina. Z možem meniva, da je imela steklino," je še dodala Žana, ki ne ve, kaj bi se zgodilo, če bi lisici uspelo priti v hišo. Doma sta bila namreč tudi njuna dva otroka, piše 24sata.

Zakaj se je lisica znašla na njihovem dvorišču, si Žana ne zna pojasniti. Darko Ozmec, ki dela v zavetišču za živali Dumovec, domneva, da se je v naselje podala zaradi iskanja hrane. "Mogoče so jo privabile smeti, ki so jih ljudje odvrgli."

Živali s steklino so napadalne

Poznamo dve vrsti stekline. Gozdno (silvatično) steklino, ki jo prenašajo divje živali, v našem okolju zlasti lisice, pogosto pa tudi srnjad, kune in divje svinje, ter mestno (urbano) steklino, ki jo prenašajo domače živali, predvsem psi in mačke.

Znaki stekline pri živalih so različni. Gozdne živali so plahe in se izogibajo človeka in naseljenih krajev. Stekla žival pa plahost izgubi, sredi dneva se lahko pojavi v naselju, je napadalna, zaradi paralize okončin se težje premika, zaradi težav pri požiranju se pretirano slini, iz ust ji visi jezik, lahko zavijajoče laja.

Pri domači živali pa lahko sumimo na steklino v primeru naglega vsakdanjega vedenja. Žival lahko postane napadalna, nemirna ali pa pretirano umirjena. Izgubi apetit in besno grize ali požira različne predmete, les, kamenje. Prav tako se začne pretirano sliniti, ima naježeno dlako, pojavljati se začnejo paralize mišic okončin, opozarjajo na Zavodu za zdravstveno varstvo Novo mesto.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.