Svet
6 ogledov

Zagreb Londonu vrača udarec

Zagreb svoje državljane opozarja, da naj bodo previdni v Veliki Britaniji. Žurnal24 main
Potem ko je britansko zunanje ministrstvo Britancem zaradi kriminala odsvetovalo potovanje na Hrvaško, se je sedaj za podoben ukrep proti Veliki Britaniji odločilo hrvaško zunanje ministrstvo.

Hrvaško zunanje ministrstvo je namreč hrvaškim državljanom, ki potujejo v Veliko Britanijo, priporočilo, naj bodo previdni zaradi možnosti terorističnih napadov. Kot je ministrstvo objavilo na svoji spletni strani, je bilo v preteklih letih nekaj poskusov organiziranja novih terorističnih napadov s strani globalne teroristične mreže Al Kaida. "Vnovič so dejavne disidentske skupine (Irske republikanske armade) Ire na Severnem Irskem, ki so v preteklosti napadale različne cilje na območju Velike Britanije," so v informacijah za potovanja v Veliko Britanijo še zapisali na hrvaškem zunanjem ministrstvu.

 

Kako je Sanader ignoriral BBC

Britanski BBC je od februarja hrvaškega premierja Iva Sanaderja prosil za intervju, vendar neuspešno. Pogovor z njim je hotel vključiti v zdaj že razvpito reportažo o "nevarni" Hrvaški. Več o tem si preberite v naslednji povezavi.

Britanski BBC je prejšnji teden poročal, da so tudi turisti na Hrvaškem lahko tarča neselektivnih napadov, kar je utemeljil z lanskimi usmrtitvami sredi Zagreba, ko sta v bombnem napadu umrla solastnik in vodja prodaje Nacionala, Ivo Pukanić in Niko Franjić, žrtev umora pa je bila tudi odvetniška pripravnica Ivana Hodak. Sicer pa je novinar BBC-ja v prispevku z naslovom Hrvaška prekleta zaradi kriminala in korupcije poudarjal, da je "stopnja kriminala na Hrvaškem nizka, nasilni zločini pa izjema".

Hrvaška diplomacija je zaradi omenjenega prispevka poslala diplomatsko noto britanskem veleposlaništvu v Zagrebu, saj je ocenila, da je del teksta zlonameren in netočen ter da ne temelji na resničnem stanju. Britansko veleposlaništvo v Zagrebu je odgovorilo, da Foreign Office svojim državljanom ni odsvetoval potovanja na Hrvaško, ampak jih je samo opozoril na teroristične grožnje in organiziran kriminal na Hrvaškem.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.