Svet
8746 ogledov

Zagreb obsodil obnašanje svojega diplomata v Ljubljani

zastava hrvaška slovenija
Grozil je, da bo v zvezo poslal pristojne inšpektorje.

Hrvaško zunanje ministrstvo je kot neprimerno in nesprejemljivo ocenilo komunikacijo pooblaščenega ministra na hrvaškem veleposlaništvu v Ljubljani Krešimirja Mahečića z generalnim sekretarjem Hrvaške šahovske zveze (HŠZ) Alojzijem Jankovićem. Ocenili so, da je Mahečić zlorabil diplomatski položaj, ko je grozil Jankoviću.

Na sedežu hrvaške diplomacije so poudarili, da gre za primer zasebne narave ter da je "popolnoma nesprejemljiva" zloraba diplomatskega statusa in sklicevanje na poznanstva z visokimi hrvaškimi državnimi uradniki. Od pristojnih služb so zahtevali mnenje za nadaljnje postopke v tem primeru.

Številka dve na hrvaškem veleposlaništvu v Ljubljani Mahečić je v dveh elektronskih sporočilih, ki jih je poslal z zasebnega elektronskega naslova v prvi polovici februarja, grozil Jankoviću, da je treba obvezno registrirati šahovski klub Brezje v županijsko šahovsko zvezo, čeprav so potekli vsi roki za prijavo registracije, je poročal danes Jutarnji list. Kot je pojasnil, je Mahečićev sin član tega šahovskega kluba.

Diplomat Mahečić se je skliceval na svoje povezave s predsednikoma hrvaške vlade in sabora, Andrejem Plenkovićem in Gordanom Jandrokovićem, ter med drugim zagrozil, da bo v HŠZ poslal pristojne inšpektorje. Ti so v petek dejansko obiskali šahovsko zvezo, je omenil časnik.

Janković je policiji prijavil Mahečićeve grožnje, o ravnanju diplomata pa je obvestil tudi hrvaško vlado, sabor, urad predsednice države in ministrstvo za zunanje zadeve, dodaja Jutarnji list.

Časnik še navaja, je Mahečić karierni diplomat, ki je bil vodja oddelka za srednjo Evropo na zunanjem ministrstvu v Zagrebu, od leta 2008 pa je v oddelku EU za hrvaške sosede.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Bine Prelesnik
    baraba 14:53 21.februar 2018.

    Ne vem zakaj se blamirate s to zastavo ? Če nas že hrčki zajebavajo, ni treba, da se še blamirate in postavljate to skrupocalo na vaš portal.

  • mižimaži 14:48 21.februar 2018.

    A ne bi bil že cajt da za nedoločen cajt prekinemo diplomatske odnose s to podKolpsko čefurijo ???