Svet
33 ogledov

Zagreb: prodajajo obleke z nacističnimi simboli

Obritoglavec Shutterstock
Obleke znamke Thor Steiner, ki so priljubljene med pripadniki neonacističnega gibanja in različnih skrajnih desničarskih skupin, je možno kupiti v prodajalni Izvan kontrole sredi Zagreba. V kletni trgovini prodajajo tudi druge izdelke, ki s svojimi simboli ali sporočili spodbujajo nasilje in sovraštvo.

V tem, da prodajajo oblačila z nacističnimi simboli, lastniki in odvetnik trgovine Izvan kontrole ne vidijo nič spornega. Na očitno povzdigovanje ustaštva in nacizma v tej trgovini se za zdaj nista odzvala ne hrvaška policija ne tožilstvo.

Obleke nemške znamke Thor Steiner so sicer postale svetovno znane, ko so v Chemnitzu v Nemčiji odprli prodajalno z imenom "Brevik". V tem primeru naj bi šlo za odprto podporo množičnemu morilcu iz Norveške Andresu Breiviku, ki je po pokolu 77 ljudi julija lani postal ikona desničarskih skrajnežev. Več trgovin Thor Steiner so zaradi povzdigovanja nacizma morali zapreti v nekaterih drugih nemških mestih.

Povzdigovanje ustaškega režima

Poleg znamke Thor Steiner, ki je v Nemčiji prepoznana kot neonacistična, v Zagrebu prodajajo tudi obleke drugih blagovnih znamk, ki so značilne za pripadnike radikalnih nogometnih navijaških skupin ali neonacističnih obritoglavcev. Odvetnik lastnikov trgovine Alen Sorić je povedal, da ne vidi nič spornega v prodaji znamke Thor Steiner niti v Nemčiji niti na Hrvaškem.
V trgovini imajo tudi druge podobne izdelke, ki povzdigujejo ustaški režim, ki je bil odgovoren tudi za rasne zakone in nekatere izmed najhujših vojnih zločinov proti nehrvaškemu prebivalstvu.

Komentarjev 2