Svet
17 ogledov

Zagreb: protestniki nad vlado Kosorjeve

(Foto: Željko Lukunić/Pixsell) Žurnal24 main
Hrvaški protestniki so po štirih urah pohoda po Zagrebu zaključili demonstracije. "Mi vas plačujemo," je pred policijsko blokado vpila množica jeznih protestnikov.

Naš posebni poročevalec poroča, da se nasprotniki Kosorjeve ne dajo in da so od stavbe HDZ krenili proti glavni zagrebški knjižnici, kjer je na prireditvi tudi hrvaška premierka. Policistom so sporočili, da bodo ponoči morali delati.

Protestniki so nato začeli vpiti: "Gremo na Markov trg" in se iz poslopja zagrebške knjižnice odpravili proti omenjenemu trgu.

Po štirih urah pa so sporočili, da za danes protest prekinjajo. "Pametnejši odneha," so vzklikali protestniki. Ob tem so sporočili, da bodo čez dva dni spet protestirali.

Tokratne protivladne demonstracije so sicer minile brez večjih incidentov. Policija je priprla nekaj protestnikov.

Protestni sprehod po Zagrebu

Več kot dvesto protestnikov se je okoli šeste ure popoldne najprej zbralo na Trgu bana Jelačića. Po poročanju našega poročevalca naj bi bila udeležba majhna predvsem zato, ker se protestniki bojijo, da jih bo policija zaprla in ker bi jim lahko grozile velike kazni. Po vzklikanju protivladnih gesel se je jezna množica odpravila proti Markovemu trgu.

Organizatorji so tam protestnike, ki so pozivali k razpisu predčasnih volitev, pozivali, da naj v policijsko blokado ne mečejo stvari.

"Mi vas plačujemo"
Na policiste je medtem že priletela ena izmed pločevink. Množica protestnikov se je obrnila in vzklikala, da gredo pred HDZ. Tam so nekateri podrli policijsko blokado, a so jih policisti zaustaviti.

"Mi vas plačujemo," je pred policijsko blokado vpila množica jeznih protestnikov. Slednji so po poročanju našega novinarja postajali vse bolj živčni: "Kakšna je policija, če ščiti kriminalce."

"Umirite se. Spet bodo poročali le o nasilju in tega nam ni treba,"
pa so posamezni organizatorji mirili najbolj razgrete. Večina protestnikov se je odpravila nazaj proti Trgu bana Jelačića in vzklikala: "Kdor ne skače, je policist!"

zagreb, protesti, protivladni protesti, policija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Množica je nato uspela priti do stavbe največje vladne stranke HDZ, ki pa so jo policisti zaščitili. Slednji so bili od stavbe oddaljeni približno toliko, kot so bili slovenski policisti od poslopja državnega zbora ob zadnjih študentskih protestih.

Dogajanje v Zagrebu v živo spremlja naš posebni poročevalec Davor Hafnar.

Protestniki proti osrednjemu trgu
25-letni študent in organizator protesta Ivan Pernar je pred začetkom protesta za Žurnal24 dejal, da želi tokratno noč prespati doma in ne na policijski postaji, kot se je zgodilo prejšnji teden, ko so ga policisti aretirali na množičnem protestu pred Markovim trgom v Zagrebu.

Pernar, ki k protestom poziva prek Facebooka, je še dejal, da bodo mirni protesti proti vladi Jadranke Kosor potekali vsak drugi dan med 18. in 20. uro.

To bo mirno, gandijevsko izražanje nezadovoljstva s sedanjo vladajočo politiko, je dejal Pernar in dodal, da ljudi ne bo pozival, da gredo proti Markovemu trgu.

Oblasti v polni pripravljenosti
Oblasti so sicer v polni pripravljenosti, da se ne bi ponovilo sobotno nasilje. Na osrednjem Trgu bana Jelačića v Zagrebu je namreč v soboto protestiralo približno 15 tisoč ljudi.

Nekaj sto protestnikov je medtem poskusilo prebiti policijsko blokado, ki je preprečevala prihod protestnikov na Trg svetega Marka, na katerem sta poslopji vlade in parlamenta, javni shodi pa so prepovedani že šest let.

Hrvaški mediji so poročali, da so poleg nogometnih huliganov v spopadih s policisti sodelovali tudi fejsbukovci, saj so protivladne proteste organizirali prek spletne socialne mreže Facebook.

V različnih hrvaških mestih je pretekli teden več protestov potekalo ravno na povabilo preko Facebooka. Manjši spopadi s policisti so bili v Zagrebu tudi prejšnji četrtek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.