Svet
290 ogledov

Stavka smetarjev. Zagreb se koplje v smeteh.

smeti na ulicah Zagreba
1/3
Patrik Macek/PIXSELL
Delavci komunalnega podjetja v Zagrebu stavkajo. Tudi to jutro niso opravili odvoza smeti.

Zaposleni so odločeni, da bodo vztrajali pri svojih zahtevah. Na delo se bodo vrnili, ko jim bodo zvišali plače, pri čemer zahtevajo zvišanje koeficienta za komunalne delavce na 1,8 in za voznike na 2,4. "Najvažnejši so nam koeficienti, stojimo si ob strani in ne bomo odnehali, dokler se ne povečajo," je za Hino v torek zvečer povedal zaposleni v podjetju Čistoća Sabahudin Sedić

Župan Zagreba Tomislav Tomašević se je danes odzval na dogajanje. Po njegovih besedah sindikat njihovega predloga za povišanje plač ni sprejel. Sindikat zahteva, da se vsem zaposlenim plače povečajo linearno, tudi menedžmentu. "Mi smo želeli, da se plače najbolj zvišajo tem z najnižjimi prihodki, a so sindikati to zavrnili," je dejal.

smeti na ulicah Zagreba | Avtor: Pixsell/Slaven Branislav Babic Pixsell/Slaven Branislav Babic

Tomašević je dejal, da spoštujejo dogovore, da so zvišali božičnico in vodijo pogajanja, a se jim je vseeno zgodila "nenapovedana stavka". "Ko smo prevzeli zagrebški holding, mu je grozil bankrot. Če ne bi bilo mesta Zagreb, delavci ne bi dobili plače. Dodatno smo okrepili likvidnost mesta, da ne bi niti dan zamujali s plačami vsem delavcem holdinga, ki jih je okrog osem tisoč," je dodal. Vprašal se je, ali bodo tudi policisti izvedli nenapovedano stavko, saj imajo podobne plače. Uprava holdinga naj bi sodišču prijavila nezakonito stavko, stroške plač pa naj bi nosil sindikat. 

Tomašević je še opozoril, da bo holding moral v stečaj, če ne bodo stroškov spravili pod nadzor. Stečaj pa bi pomenil privatizacijo tako holdinga kot nekaterih podružnic. "To ni igra. Pripravljeni smo se pogovarjati. Ne moremo danes imeti enajst zahtev, jutri pa 22," je dejal.

V primeru stavke mora v Čistoći delati 150 zaposlenih, je navedel Tomašević, vendar pa naj bi sindikati zdaj trdili, da ne gre za stavko. "Kaj pa je potem to?" se sprašuje zagrebški župan. Zaposlenim, ki se bodo vrnili na delo, je obljubil, da ne bo zanje nobenih sankcij. 

smeti na ulicah Zagreba | Avtor: Patrik Macek/PIXSELL Patrik Macek/PIXSELL

Upravi so delavci sicer poslali enajst zahtev. Pet jih je ta sprejela, med njimi zahtevo po nabavi nove, ustrezne opreme, sistematizaciji delovnih mest, navodilih za pobiranje smeti ter brezplačnih parkirnih mestih za zaposlene, ti si morajo namreč parkirišče pred stavbo komunale plačevati sami. 

Stavka se je začela v ponedeljek, potem ko so trije zaposleni dobili odpoved. Vzrok za odpoved je bil posnetek, na katerih je bilo videti, kako v smetarsko vozilo mečejo različne vrste odpadkov. Odpovedi so bile kaplja čez rob. Sindikat je namreč z vodstvom začel pogovore o izboljšanju položaja pred mesecem dni, a takrat ni bilo na strani vodstva posluha za njihove predloge. 

Po besedah Davorja Vića iz zagrebške enote Čistoće naj bi s 1. januarjem zvišali plače. Navedel je, da naj bi komunalni delavci v povprečju dobili 990 evrov, vozniki pa 1.240 evrov. A zaposleni trdijo drugače. S plačilne liste, ki jo je eden zaposlenih pokazal novinarjem 24sata.hr, je razvidno, da je dobil plačo 691 evrov. 

Zaradi stavke se na ulicah Zagreba nabirajo smeti. Ena prebivalk mesta je za index.hr dejala, da pričakuje pozitiven izid za zaposlene. "Kaj pa bomo brez njih? Mislim, da bi bilo treba spoštovati vse, kar sindikat zahteva," je dejala.

dezurni@styria-media.si
 
 

Komentarjev 1
  • Ender3 15:18 25.januar 2023.

    Kockasti, Milanski scenarij😌.. Plenko pa, v vse večjih težavah, ker se mu je uvedba € za vsako ceno močno zataknila..