Svet
9 ogledov

"Zagreb za drugačne ni več varen"

V noči na nedeljo je bil Zagreb spet prizorišče homofobičnega napada. (Foto: Miš Žurnal24 main
V noči na nedeljo je bil Zagreb spet prizorišče homofobičnega napada. Okoli tretje ure zjutraj sta moška najprej verbalno, potem pa še fizično napadla 44-letnika, ki je bil huje ranjen prepeljan v bolnišnico.

Franko Dota, član organizacije Zagreb Pride, je za hrvaški spletni portal Index zatrdil, da je stopnja varnosti v Zagrebu, še posebno kar se tiče istospolno usmerjenih posameznikov, zaskrbljujoča.

"Zadnjih nekaj primerov homofobičnih napadov v Zagrebu je samo vrh ledene gore. S tovrstnimi napadi se srečujemo že dolga leta. Če želimo, da bi se stopnja varnosti povečala, moramo delovati z dveh strani. Najprej morajo država in pristojne institucije poslati jasno sporočilo, da tovrstno nasilje ne bo dopuščeno, poleg tega pa bi morali biti nasilni homofobi preganjani na podlagi zločina iz sovraštva. Na drugi strani morajo šole in mediji delovati sistematično in organizirano v boju proti vsem oblikam diskriminacije,"
poudari Dota.

"Žrtve se bojijo odziva policije"

Dota dodaja, da je prišlo v Zagrebu do neverjetnega razmaha nasilja, to pa se lahko izkorenini le na podlagi prijave žrtev. "Zaradi popolnega nezaupanja v naše institucije, tudi v policijo, žrtve napada ne prijavijo. Nekateri tega ne storijo tudi iz strahu pred tem, da jih bo dežurni policist obravnaval drugače zaradi dejstva, da so istospolno usmerjeni. Posamezniki se bojijo tudi objave svojega imena v medijih, saj svojo usmerjenost skrivajo," še doda Dota.

"Prav zaradi tega smo v naši organizaciji ustanovili pravno službo, ki ponuja brezplačne pravne storitve vsem žrtvam nasilja. Naši zakoni niso popolni, so pa pravični,"
konča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.