Svet
5 ogledov

Zagrebško sodišče preložilo obravnavo v tožbi proti LB

Ljubljanska banka Pixsell
Sodišče v Zagrebu je preložilo današnjo obravnavo v primeru ene izmed tožb Privredne banke Zagreb proti Ljubljanski banki in NLB, potem ko je odvetnica PBZ Maja Špoljarić zahtevala mirovanje postopka za leto dni zaradi poskusa mirne rešitve spora na podlagi hrvaškega zakona o pravdnem postopku.

Odvetnik LB Matija Pečatnik je nato priložil zahtevek, v katerem LB kot prvoobtožena stranka pojasnjuje svoja stališča glede memoranduma, ki sta ga Slovenija in Hrvaška podpisali 11. marca v Mokricah. Ob tem je poudaril, da je memorandum mednarodna pogodba, kar pomeni, da je nad domačimi zakonodajami.

Hrvaški zakon o pravdnem postopku, na katerega se sklicuje odvetnica PBZ, predvideva mirovanje postopka za leto dni ob soglasju obeh strani zaradi poskusa mirnega reševanja spora, z možnostjo podaljšanja za še največ leto dni ob vnovičnem soglasju strani v postopku. Potem ga sodišče lahko nadaljuje po uradni dolžnosti.

Hrvaška se je v memorandumu zavezala, da bo ustavila vse postopke proti slovenskim bankam, dokler ne bodo našli celostne rešitve spora o LB, ki ga bodo urejali med pogajanji o nasledstvu.

Odvetnica NLB Ivana Orkić je poudarila, da NLB kot drugoobtožene stranke sicer ne omenjajo v memorandumu, da pa se bo pridružila predlogom in navedbam odvetnika LB.

Odvetniki so zahtevali 30 dni, da bi se izjasnili o medsebojnih predlogih. Špoljarićeva je zahtevala tudi uradni prevod memoranduma v hrvaški jezik, glede na to, da je Pečatnik izročil besedila memoranduma v angleškem in slovenskem jeziku.

Sodnica Snježana Šagud je dejala, da bo odločitev o predlogih poslala naknadno po pisni poti.

Lani preloženo na danes, danes na...

Obravnavo v omenjenem primeru so na danes preložili novembra lani. Gre za eno od tožb PBZ proti LB in NLB. PBZ in Zagrebška banka sta skupaj vložili več kot 20 tožb proti slovenskim bankam zaradi prenesenih deviznih prihrankov hrvaških varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice LB.

Kot je STA neuradno izvedela na zagrebškem sodišču, bodo morali sodniki v vsakem primeru posebej odločati o ustavitvi postopka, potem ko se je hrvaška vlada v memorandumu obvezala, da bo do končnega dogovora o LB zagotovila ustavitev vseh postopkov PBZ in Zagrebške banke proti slovenskim bankam na hrvaških sodiščih.

Hrvaška vlada je v četrtek za STA potrdila, da so odvetnikom PBZ in Zagrebške banke poslali jasna navodila glede mirovanja postopkov ter da so pripravili zahtevek pristojnemu sodišču. Pojasnili so, da je bila današnja obravnava napovedana veliko prej. Obravnava v enem od primerov proti slovenskim bankam je napovedana tudi za 17. april.

Komentarjev 1
  • Kika 11:13 06.april 2013.

    Kako so nas spet nategnili, pa to ni res... Saj s takim zunanjim klovnom (ups, ministrom) kaj drugega ni pričakovat.