Svet
9 ogledov

Zahod po naftno pogačo

Med uporniki in silami, zvestimi voditelju Moamerju Gadafiju, se bijejo hudi boj Žurnal24 main
Vojaški poseg. 
Le izgovor za lastne interese. "Svet naj počaka na konec vojne," trdi Šterbenc.

Libija. "Slovenija podpira razprave glede sprejema morebitnih dodatnih ukrepov proti režimu polkovnika Moamerja Gadafija glede na nedopustna hudodelstva, ki jih izvaja nad libijskim prebivalstvom," so nam sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Lastni interesi
Intervencija. "Zahodne države naj bi posredovale pod nazivom humanitarne intervencije, po kateri naj bi države posredovale v neki drugi državi z namenov zaščite tamkajšnjih civilistov, ki jih pobija lastna oblast. Poudarimo, da uporniki niso goloroki civilisti, ampak vstajniki, ki se lahko branijo," je poudaril Šterbenc.

Evropska unija in zveza Nato pozivata k uvedbi prepovedi letov nad Libijo, za kar je potrebna odločitev Varnostnega sveta Združenih narodov, ki pa o zadevi še ni razpravljal.

"Poseg le olje na ogenj"
"Na videz preprost ukrep prepovedi letov nad Libijo zahteva neposredne vojaške dejavnosti v smislu uničenja protiletalskih sistemov. Vsakršna uporaba vojaške sile v teh državah je zaradi kolonializma in ameriških posegov v Afganistanu in Iraku zgolj prilivanje olja na ogenj. Regija je dobesedno alergična na vojaško silo," nam je povedal poznavalec razmer v arabskem svetu Primož Šterbenc. "Praviloma se vedno izkaže, da države ob intervenciji prikrivajo lastne interese," je dodal.

"Svet naj preprosto počaka, kakšen bo izid državljanske vojne. Uporniki so z vstajo prevzeli določeno odgovornost," je sklenil Šterbenc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.