Svet
1085 ogledov

Zahodno Avstralijo zajelo močno neurje

Neurje v Avstraliji
1/5
Epa
Na zahodu Avstralije je ponoči pustošilo silovito neurje.

Pristojne službe so prejele več sto klicev na pomoč, med drugim zaradi odkritih streh, poplavljenih hiš in podrtih dreves.

Neurje je spremljal močan veter, najmočnejši sunek s 126 kilometri na uro so izmerili v Cape Leeuwinu na jugozahodu zvezne države Zahodna Avstralija. Veter je ponekod povzročil peščene viharje.

Odkrivalo strehe in podiralo drevesa

Po poročanju lokalnih medijev je močan veter na obalnih območjih odkrival strehe in podiral drevesa. Okoli 50.000 gospodinjstev v Zahodni Avstraliji je ponoči ostalo brez elektrike.

Neurje v Avstraliji | Avtor: Epa Epa

Ponekod na obali je tudi močno deževalo, na nekaterih območjih so zabeležili rekordno plimovanje v letošnjem letu.

Vreme se še ne bo umirilo

V Zahodni Avstraliji se po napovedih vremenoslovcev vreme danes še ne bo umirilo. Veter se bo sicer nekoliko polegel, neobičajno visoka plima in visoki valovi pa se še lahko pojavijo na jugozahodni obali. Vremenska služba je opozorila tudi na možnost poplav in erozijo obale.

Neurje v Avstraliji | Avtor: Epa Epa

Slabo vreme je posledica vremenskega sistema, ki je nastal iz tropskega ciklona Mangga. Ta je sicer pojenjal, a je prinesel hladno fronto, ki je zajela območje. Takšni vremenski pojavi so konec maja redki, saj se sezona ciklonov v Avstraliji uradno konča 30. aprila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.