Svet
17 ogledov

Zahteva, da ga "pokopljejo"

Odvetnik družine vojnega zločinca Ratka Mladića bo v teh dneh vložil zahtevo, da se Mladića razglasi za mrtvega, piše beograjski Press. "Če ga v tem času niso našli, je mrtev."

Širša družina Ratka Mladića ga razglaša za mrtvega. Njihov odvetnik Miloš Šaljić je povedal, da so se za ta korak odločili na podlagi "pritiskov, ki jih trpijo".

Pristojni pri tem vendarle opozarjajo, da njihova razglasitev ne bo vplivala na nadaljevanje Mladićevega iskanja tako srbskega tožilstva kot haaškega sodišča.

Dokazovanje, da je mrtev
Po srbskih zakonih je proces, s katerim se pogrešana oseba razglasi za mrtvo, možen, če je ta oseba starejša od 70 let in o njej vsaj pet let ni nikakršnih podatkov. Glede na to, da je Mladić star 68 let, bo treba njegovo smrt dokazati.

"Nazadnje naj bi bil viden pred sedmimi leti, takrat naj bi ga videl kuhar v vojaških objektih na Divčibarih in Stragarih. Po tem času so vse informacije v zvezi z Mladićem le ugibanja," pove odvetnik in doda, da glede na okoliščine, v katerih naj bi živel, torej v pečinah in zemljankah, ter glede na njegovo porušeno zdravje vse govori v prid dejstva, da je mrtev.

"Poleg tega ga iščejo številne službe in posamezniki," dodaja odvetnik in namiguje, da bi ga v tem času vendarle našli. "Svojci zahteve ne bodo vložili zgolj zaradi imetja, pač pa zaradi vsakodnevnega preganjanja. Če Mladića v vsem tem času vsi pristojni niso mogli izslediti, ne vem, na kakšni osnovi verjamejo, da je sploh še živ," poudarja odvetnik družine Ratka Mladića.

Namestnik srbskega tožilca za vojne zločine Bruno Vekarić zahteve družine ni želel komentirati.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.