Svet
13 ogledov

Zahteva odstranitev kipa

Papež Vatikan EPA
Kot privrženec ponižnosti ne mara kulta osebnosti.

Papež Frančišek je zahteval, naj umaknejo njegov spomenik, ki so ga pred kratkim postavili pred katedralo v njegovem domačem Buenos Airesu.

Papež naj bi bil nad spomenikom zgrožen, brez odlašanja naj bi zgrabil telefon, poklical lokalne predstavnike Cerkve v Buenos Airesu in odločno zahteval, naj ga odstranijo. "Storite to takoj," je dejal duhovniku, ki se je oglasil na telefon, poroča Huffington Post.

Kip, ki je na vrtu katedrale stal manj kot dva tedna in so ga neprestano fotografirali, je postavil Fernando Pugliese, ki je pred tem ustvaril kipa papeža Janeza Pavla II. in matere Tereze. Frančišek je upodobljen v naravni velikosti, nosi beli talar, papeško čepico in s smehljajem na ustnicah maha z desnico.

Papež naj bi kipu nasprotoval iz odpora do kulta osebnosti. Osupel naj bi bil tudi nad idejami, da bi v Buenos Airesu zgradili muzej, v katerem bi razstavili predmete iz časa, ko je bil še nadškof.

Vedno bolj priljubljen

Ponižnost pa mu za zdaj prinaša prav nasprotne rezultate od želenih: že v prvih treh mesecih na papeškem prestolu je postal priljubljena verska osebnost in organizatorji prihajajočega Svetovnega dneva mladih 2013 v brazilskem Riu de Janeiru zaradi tega pričakujejo velik porast obiskovalcev.

V Buenos Airesu je bil znan po svojem skromnem življenjskem slogu in že ob izvolitvi je pokazal, da zna vzpostaviti stik z verniki, pri čimer se je odrekel številnim formalnostim, ki so bile tipične za njegovega predhodnika Benedikta XVI.

Komentarjev 1
  • erikkk 15:39 12.julij 2013.

    Pravilno !!!papež ve da ga tak način lahko pahne v pekel ....kot je predhodnike