Svet
0 ogledov

Zahtevajo Bandićev odstop

(Foto: Goran Mehkek / Cropix) Žurnal24 main
Glede vprašanja gradenj na Varšavski ulici v Zagrebu, kjer je v četrtek prišlo do množičnih demonstracij, se je prvič oglasil tudi župan Bandić. Mestna skupščina zahteva njegov odstop.

V neformalnem pogovoru z novinarji v lokalu blizu mestne skupščine je zagrebški župan Bandić glede gradenj na Varšavski ulici povedal, da ima zvezane roke: "Del ne morem prekiniti, ker nisem sprejel odločitve o njih. Skupščina jo je, jaz jo le izvajam. Odločitve ne morem niti umakniti niti spremeniti,“ je poudaril.

Mestna skupščina v Zagrebu je na današnji izredni seji zahtevala Bandićev odstop. Ta je na to povedal, da bo spoštoval sklepe skupščine, vendar da se bo kot župan branil. Skupščina je med drugim zahtevala tudi prekinitev del na Varšavski ulici.

Na vprašanje, zakaj se ne izvaja odločitev, sprejeta marca, ko je mestna skupščina izglasovala moratorij na nadaljevanje del na Varšavski ulici, je Bandić povedal, da je bilo to zgolj priporočilo, on pa izvaja sprejete odločitve.

Novinarji so ga še vprašali, če je strahopetec, na kar je odgovoril: "Bravo.“ Na vprašanje, če nima ničesar za povedati o dejstvu, da je bilo v četrtek prijetega "pol mesta“, je Bandić odvrnil, da na takšne provokacije ne bo odgovarjal.

Proti posegom na Varšavski ulici so različna civilna združenja v Zagrebu zbrala 55 tisoč podpisov, na kar je Bandić povedal, da je "legalist in legitimist ter prvi človek izvršne oblasti, zaradi česar je dolžan izvajati sprejete odločitve, kar tudi počne“. "Ne bom podlegel jogurt revoluciji niti včerajšnjim nasprotnikom, ki tokrat vodijo bitko zoper mene pod krinko javnega interesa," je še povedal.

Na vprašanje, kdo lahko zaustavi dela na Varšavski, če jih ne more on, Bandić odgovarja: "Vem, kdo ne more, torej jaz ne morem,“ je povedal, na vprašanje, če bi zaustavil dela, če bi lahko, pa ni želel odgovarjati.

Govora je bilo tudi o odhodu z oblasti: "Če sta spoštovanje protokola in izvajanje odločitev razlog za odstop, ga bom podal,“ je povedal zagrebški župan in dodal, da ni "bojevnik, pač pa tekač na dolge proge“.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.