Svet
41 ogledov

Zajeti islamist razkril zaskrbljujoče delovanje IS

Islamska država Profimedias
Vodja enote za kemično oborožitev Islamske države se nahaja v zaporu v iraškem Erbilu. Razkril je podrobnosti delovanja IS.

Ameriški vojaški predstavniki so za New York Times potrdili vest, da se vodja enote za kemično oborožitev IS nahaja v iraškem zaporu in da ga zaslišujejo. Američani in Iračani želijo od njega izvedeti, kaj namerava IS storiti s prepovedanimi substancami. Kot piše New York Times, zapornik v zaslišanjih “sodeluje”.

Zapornik je Suleiman Daoud al-Afari, strokovnjak za kemično in biološko orožje, ki je v času Sadama Huseina delal za iraško vojsko. Kot potrjuje ameriška vojska naj bi bil al-Afari eden vplivnih pripadnikov Islamske države, ki so ga zajeli pred mesecem dni.

Med zaslišanji je opisal, da je Islamska država strup iperit podtikala v granate in z njimi ciljala tako civilno prebivalstvo kot vojaške nasprotnike.

Ameriško obrambno ministrstvo je pri tem še izpostavilo, da nima nobenih namer zapornika zdržati zajetega, po zaslišanjih naj bi ga vrnili Iračanom in Kurdom. “ZDA nima nikakršnih načrtov vzpostaviti zapora za pripadnike Islamske države, jasno je tudi, da jih ne bomo poslali v Guantanamo,” so poudarili za New York Times.

Zajetje al-Afarija je za zahodno koalicijo pod vodstvom ZDA pomembno predvsem zato, da ugotovijo, kje džihadisti kupujejo kemično orožje. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.