Svet
10 ogledov

Zajeti rudarji v jami do božiča

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
V prvi kapsuli so v rudniku zajeti čilski rudarji dobili zdravila, kisik in pripomočke za komunikacijo z družinami. Reševali naj bi jih nekaj mesecev, česar še ne vedo.

Čilski rudarji, ki so zajeti na 700 metrov globine v rudniku zlata, bodo pod zemljo nekaj mesecev. Reševalne ekipe jim tega še niso povedale, saj se bojijo njihovega psihičnega odziva.

Nekaj grižljajev vsakih 48 ur
Strokovnjaki reševalnih ekip so danes poskušali ojačati konstrukcijo odprtine, preko katere vzdržujejo stik s 33 zajetimi rudarji in preko katere jim pošiljajo potrebščine. Poslali so jim že zdravila, tablete za rehidracijo, glukozo, steklenice kisika.

Predstavljajte si, da si bova po 30 letih zakona spet pisala ljubezenska pisma.
Lilianett Ramirez, katere 63-letni soprog je med zajetimi rudarji.

Čilski mediji so danes objavili, da so rudarji preživeli zahvaljujoč zalogam tune, biskvita in mleka. Kot je povedal zdravnik v reševalni ekipi Sergio Aguila, so morali skromne zaloge racionalno razporediti, tako da je vsak od njih vsakih 48 ur prejel dve žlici tune, požirek mleka in košček biskvita. K sreči so imeli pitno vodo, brez katere njihovo reševanje ne bi bilo več potrebno.

V jami vsaj do božiča
Rudarji se po zadnjih podatkih počutijo dobro. Zatočišče, v katerem so, naj bi bilo za silo dovolj udobno, čeprav je veliko le okrog 50 kvadratov. Imenovali so svojega vodjo, šefa izmene Luisa Urzua. Ko so izvedeli, da so njihovi kolegi srečno preživeli nesrečo v rudniku, je med njimi zavladala prava evforija, prepevali so celo državno himno.

Novice, da bo njihovo reševanje trajalo kar nekaj mesecev, jim še niso sporočili. Reševalci menijo, da pred božičem zagotovo ne bodo zagledali svetlobe dneva. Ekipa psihologov že pripravlja program, s pomočjo katerega bi zajete rudarje obdržali v stabilnem psihičnem stanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.