Svet
394 ogledov

Zakadili dan marihuane

1/14
Žurnal24 main
20. 4. je dan, ko po vsem svetu prirejajo zabave, koncerte in shode v počastitev opojnega zelišča. Številka 420 ima prave mitske razsežnosti. Pravi pomen poznajo le pravi uživalci.

O izvoru števila 420 obstaja nešteto teorij. Nekateri navajajo, da je število 420 neke vrste skrivna koda policistov, ki naj bi napovedovala uporabo marihuane. Druga pripovedka omenja skupino mladeničev (t. i. Waldo's), ki so leta 1970 postavili uradno časovno postavko, ki so jo namenili kajenju zelišča po šolskem pouku. Spet drugi zatrjujejo, da je zgodnja ura 4:20 najugodnejši čas za prvi džojnt, saj naj bi najbolj poživil telo in duha.

V marihuani obstaja približno 420 kemično aktivnih snovi.
20. april je svetovni praznik uživalcev marihuane, t. i. Pot Day.
20. april je Hitlerjev rojstni dan.
20. april je datum streljanj na kolumbijski šoli Columbine.
4:20 je čas, ki ga na Nizozemskem porabijo za pitje čaja.

V 21. stoletju je bilo pravljično število koda tokerjev (uživalcev marihuane). Nekateri izmed njih na ta dan praznujejo celo novo leto. Večina kadilcev opojnega zelišča pa na ta dan prireja različne shode, srečanja in zabave, kjer se pleše, kadi in posledično tudi smeji.

20. april ima še nekaj drugačnih pomenov. Proizvajalci marihuane opozarjajo, da je to zadnji dan, ki je še ugoden za posaditev rastline. Jesenska žetev bo tako donosna in opojna.

Močna simbolika
Pravi pomen števila 420 je bil dolgo časa znan le med “pravimi“ kadilci marihuane, saj naj bi šlo za močno simboliko. Večkrat je bila uporabljena tudi v ameriških filmih. V Tarantinovi uspešnici Šund (Pulp Fiction) naj bi vse ure kazale isti čas, in sicer 4:20. Če ne verjamete, preverite. Nekateri kadilci uporabljajo kodo 420 za iskren pogovor s prijateljem pred starši ali učitelji.

Če povzamemo. Število 420 je simbol marihuane in kulture njenega uživanja. Dogodki, ki se odvijajo na ta dan, so mednarodni, ura 4:20 popoldan pa je po svetu postala nekakšen nenapisan trenutek, ko se prižge vsaj en džojnt v dnevu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.