Svet
37 ogledov

Zakaj begunci ne potujejo z letalom?

Prebežniška ladja EPA
Begunci morajo za pot v Evropo plačevati več tisoč evrov, da jih v premajhnih in prenatrpanih čolnih prepeljejo čez Sredozemsko morje. Letos je utonilo že več kot 2500 ljudi. Letalske družbe jih, čeprav so begunci, na krov ne spustijo.

Skupina Švedov je ustanovila fundacijo, ki se bo ukvarjala s tem, kako beguncem omogočiti, da bi v Evropo potovali z letalom in ne v čolnih, peš, z vlaki in v avtomobilih v katere jih tlačijo tihotapci.

Plačajo dva do trikrat več, kot stane letalska karta

Begunci so za nevarno pot v Evropo s čolnom ali manjšo ladjo primorani plačati tisoč ali več evrov na osebo, kar je dva do trikrat toliko, kot bi jih stala letalska karta. Razlog, da begunci ne morejo potovati z letali, je evropska direktiva iz leta 2001 s katero naj bi omejili ilegalno priseljevanje v države EU. Direktiva letalskim in ladjarskim družbam narekuje, da morajo povrniti vse stroške vrnitve, če omogočijo potovanje osebi, ki nima vseh veljavnih dokumentov, torej tudi vize.

Letalske družbe zavračajo vse, tudi begunce

Direktiva sicer predvideva izjemo, ko gre za begunce po definiciji Ženevske konvencije, torej za ljudi, ki bežijo z območja spopadov ali so pregnani zaradi vere, političnih nazorov ...Ker pa begunci nimajo nobenih dokumentov s katerimi bi pri vkrcanju na letalu dokazali svoj status, jih osebje na letalo preprosto ne spusti. 

“Odločitev o tem, koga spustiti na letalo, mora sprejeti uslužbenec, ki dela na prijavi potnikov (check-in) na letališču. Ta ne more v petih minutah ugotoviti, ali je oseba, ki stoji pred njim, begunec ali ne," pravi Susanne Najafi, ena od soustanoviteljic fundacije. "Zato torej rečejo NE, čeprav imajo begunci vso pravico, da bi potovali z letalom."

Spletna stran, kjer bodo iskali rešitve

“Gre za precej cinično potezo vlad držav EU s katero begunce potiskajo v roke tihotapcev z ljudmi, saj so prisiljeni potovati s čolni in na žalost pri tem tvegajo svoja življenja," pravi Leonard Doyle, tiskovni predstavnik mednarodne organizacije za migracije (IOM).

"Radi bi reševali težave in ugotovili smo, da možnost za to, da bi begunce vkrcali na letalo, obstaja," pravi Najafijeva. Skupina Švedov je včeraj aktivirala spletno stran refugeeair.org. preko katere bodo skušali najti rešitev, za zagotovitev varnega prevoza beguncev po zraku. "Skozi sodelovanjem in podporo zasebnih in korporativnih donatorjev in organizacij bomo kušali dokazati, da je vprašanje prevoza mogoče rešiti. S sodelovanjem s prevozniki, vladami in UNHCR, bomo narediti varne poti v EU, postane resničnost." Ustanovitelji so že stopili v stik s turškimi uradniki, prizadevajo si, da bi beguncem ustrezne dokumente zagotovili, ko zapuščajo begunska pribežališča.
 

Če ne bo šlo drugače, bodo najeli čarter

"Optimalno bi bilo, da bi begunci lahko uporabljali redne letalske linije. V najslabšem primeru bomo sami najeli letalo," pravi Švedinja.  "Upamo, da bomo v Turčiji uspeli in pokazali tudi drugim državam, kaj je mogoče storiti." Fundacija se dogovarja tudi z zavarovalnicami, ki bi krile stroške letalske družbe, če bo ta morala poskrbeti za deportacijo begunca.

Upajo, da bodo prve begunce na Švedsko pripeljali pred prvim snegom, ki se v prestolnici Švedske običajno pojavi v oktobru. "Ljudje lahko letijo na luno, po Evropi pa ne bi mogli," še pravi Švedinja.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 8
  • Matjaz Kampic 18:29 26.september 2016.

    Kaj misliš, da so tiste porušene zgradbe s križi na strehah v Aleppu? Džamije? Preberi si kakšno knjigo primitivec muslimanski. Saj hodiš vsako nedeljo v džamijo, potem, ko nehajo nabijat po pokrovkah?

  • s.i.k. 16:46 12.september 2015.

    ravno tako podobno me hudo zanima, KAJ se Dogaja ljudem tam, KI Nimajo več tisoč ojojrow za Pobeg iz štale politi*patkonaprej

  • s.i.k. 16:41 12.september 2015.

    . zanima me, močno, KOLIKO so jih, nekoč, iz Črne Afrike Privlekli s prisilo . za sužnje. ( a dons se jih pa otep ajo ; ko Prihajajo sami. ne razumem.