Svet
28 ogledov

Zakaj džihadisti snemajo obglavljanja zahodnjakov?

Isis EPA
Za okrutnimi video posnetki ubojev, obglavljanj in zločini skrajne sunitske milice Islamska država stoji premišljena komunikacijska strategija, ki s pridom izkorišča tudi pravila zahodnih medijev.

Propaganda s pomočjo video posnetkov nikakor ni nekaj novega, v času nacizma jo je na piedestal povzdignila Leni Riefenstahl z dokumentarnim filmom Triumf volje. Med džihadisti je video najprej uporabila Al Kaida, a skrajna sunitska milica Islamska država je strategijo propagandnega materiala povzdignila na nov nivo. Amaterske zamegljene video posnetke so zamenjali tudi z več kot uro dolgimi "dokumentarnimi filmi" s hollywoodskimi prijemi.

ISIS2 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Poleg premišljenih posnetkov obglavljanj zahodnih talcev, kjer pripadniki Islamske države gledalce nagovarjajo v britanski angleščini, so na spletu objavili že več sto video posnetkov, izdajo pa tudi več kot štirideset stransko revijo Dabik v angleščini. V zadnji številki so tako zapisali, da se ženske, ki pripadajo jazidski manjšini lahko zasužnji. Poleg tega pa so pripadniki Islamske države prisotni tudi na vseh družbenih omrežjih.

Vse to je propaganda zastraševanja, pravi obramboslovec Klemen Grošelj, ki sporoča, da so strah in groza: "To poznamo že od Atile, ki so ga v starem Rimu imenovali bič božji, naprej."

"Ta surov način komunikacije so uporabili, ker so želeli doseči šok in so tudi ga. To je brutalen koncept, a je premišljen. Druge verske oziroma etnične skupine so zastrašili in ko so začeli napredovati, so vsi začeli bežati čez mejo v Turčijo. Hočejo se prikazati kot vojaško uspešne - čeprav to zares niso - posnetki pa imajo tudi funkcijo zastraševanja nasprotnika."

S pridom izkoriščajo zahodne medije

"Posnetki obglavljanja so zelo domišljeni, oni vedno prenehajo v trenutku, ko pride do obglavljanja. Zakaj? Ker je to zelo ogabno početje in če bi to prikazali do konca, bi ljudi odvrnilo. Oni to prepustijo domišljiji in grozi. To kar si ljudje predstavljajo, ima zastraševalni učinek," pojasnjuje Grošelj, ki ob tem navrže, da ni čisto nič naključno, ampak gre za zelo premišljeno strategijo, za katero stojijo ljudje, ki dobro poznajo koncept propagandne vojne.

Pripadniki Islamske države s svojim poznavanjem delovanja zahodnega sveta tudi odlično izkoriščajo delovanje zahodnih medijev, saj ti nato razširjajo material. "Sicer bi bili ti posnetki brezzvezni, če ne bi bilo tega nadaljevanja v zahodnih medijih,“ je prepričan Grošelj. Tudi video montaža spominja na zahodno produkcijo medijev, nato pa posnetke več sto umorov naslovijo še kot Rožljanje mečev IV, kot da bi šlo za akcijsko igro zahodne produkcije.

Prikazujejo se kot nepremagljive

"Mi smo tisti okrutni, brutalni in še vojaško sposobni. Proti nam nimate možnosti, to je njihovo sporočilo," izpostavlja Grošelj, ki propagandi na drugi strani pripisuje tudi mobilizacijski učinek: "Ljudje, ki imajo neke frustracije, očitno prepoznajo sporočilo v tem, glede na relativno konstanten pritok novih borcev, nek učinek ta propaganda ima." 

Isis | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Osrednja tema nepremagljivosti je prisotna v celotni komunikacijski strategiji, tudi pri seriji posnetkov, kjer novinar John Cantlie, ki so ga ugrabili lansko leto, po vzoru televizijskih poročil bere napisano besedilo, v katerem koaliciji vojnih sporoča, da zračni napadi proti Islamski državi nikoli ne bodo zadostovali.

Grošelj izpostavlja, da Islamska država vsekakor želi imeti strog nadzor nad pretokom informacij, saj bi v trenutku ko bi jih nekdo porazil, njihova moč začela skokovito padati, česar se zelo bojijo. "Škodilo pa bi jim tudi zavedanje tega, da pripadniki Islamske države dejansko ne živijo po pravilih šeriatskega prava." Grošelj je še prepričan, da bi se njihova nadvlada končala, če bi se vmešale, šiitske milice, Kurdi v Iraku in Assadov režim s podporo Hezbolaha. "Če bi se Hezbolah vključil v ta spopad, bi bila Islamska država v parih dneh poražena. Ta pa se bo vključil v tistem trenutku, ko bodo ajatole v Teheranu ugotovile, da je šla Islamska država predaleč."

Komentarjev 5
  • kapibara 09:36 15.oktober 2014.

    O tem da izkoriščanju našega sistem- ekonomije- sociale- ves dobrobit, je pisala, že pred leti, Ital. novinarka Oriana Falaci "Bes in Ponos" katero priporočam kot obvezno branje..!!!

  • mb 08:08 15.oktober 2014.

    ...Hočejo se prikazati kot vojaško uspešne - čeprav to zares niso...pravzaprav so. pridobivajo ozemlje in vedno več pristašev. še ameri priznavajo, da je bommbardiranje IS neuspešno. padajo mesta za mestom. kako potem niso vojaško uspešni !?

  • mb 08:07 15.oktober 2014.

    pravzaprav dobivajo vojno, ker se jih ljudje podzavestno bojijo in bežijo stran ali pa prestopijo k njim. pa še turki so na strani IS