Svet
11 ogledov

Zakaj IS za napade izbira brate?

Napadalci bruselj teroristi Žurnal24 main
Teroristične organizacije kot je Islamska država namerno za smrtonosne napade kot je bil torkov v Bruslju izbirajo brate ali sorodstveno povezane osebe. Izkazalo se je, da so napadi na ta način uspešnejši.

V torkovem samomorilskem napadu na letališču Zaventem v Bruslju sta bila vpletena brata Ibrahim in Khalid el-Bakraoui. Kriminalistična psihologinja Mia Bloom pojasnjuje, da se sorodstvene vezi med terorističnimi napadalci pojavljajo v številnih napadih že od 70-tih let prejšnjega stoletja.

Družinske teroristične celice pomagajo teroristom, da se uspešneje izognejo nadzoru tajnih služb in policije. “Poleg tega v samomorilskih napadih vedno obstaja možnost, da se v zadnjem hipu nekdo od napadalcev premisli. Če načrt vključuje tudi njegovega družinskega člana, bo to težje storil,” je za Sky News pojasnila Bloomova.

Tudi v napadih na redakcijo satirističnega časopisa v lanskem letu sta bila vpletena dva brata, Said in Cherif Kouachi, ki ju je policija še med napadom ubila. Napad med bostonskim maratonom sta ravno tako izvedla brata Dzokhar in Tamerlan Tsarnaev. Nekdanji pripadnik FBI Clint Watts je pri tem povedal, da je ne glede na močna prizadevanja Islamske države na svetovnem spletu, še vedno največ borcev rekrutirajo neposredno. “Najlažje je pridobiti osebe, ki so teroristom blizu. Družino, prijatelje. Ti tudi policiji niso sumljivi.” Watts je pri tem opozoril, da se Islamski državi pridružujejo številni kriminalci. “Islamska država tudi sama pošilja sporočila, da imajo lahko tisti z najslabšo preteklostjo najboljšo prihodnost.

Glede bratov napadalcev ni bil izjema niti novembrski napad v Parizu, v katerega sta bila tudi vpletena dva brata, Brahim in Salah Abdeslam. V tem primeru se je vendarle zgodilo, da se je slednji v zadnjem hipu premislil in pobegnil. 

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 15:03 25.marec 2016.

    Zakaj IS za napade izbira brate? ?Vprašajte "strokovnjake" kot sta SDS ovci Grims in mali debelinko iz komisije za nadzor varnostnih služb ...............v ustih knedl in grlu cmok !

  • maresem 11:23 25.marec 2016.

    Upam, da bo še več takih bratov odšlo v 3 p.m., ampak brez nedolžnih žrtev.