Svet
17 ogledov

Zakaj je streljal po nakupovalnem središču, ni znano

Streljanje v nakupovalnem središču Reuters
22-letnik je bil vesel in zabaven fant, ki je rad poslušal glasbo in igral videoigrice, je povedalo njegovo dekle.

Policija je v sredo sporočila, da je strelski napad v nakupovalnem centru v Portlandu v ameriški zvezni državi Oregon v torek izvedel 22-letni Jacob Roberts, vendar še vedno ni znano zakaj. Roberts je s polavtomatsko puško ubil dve osebi, eno ranil, med begom pred policijo pa se je ubil.

Roberts je v torek popoldne vstopil v nakupovalni center z masko na obrazu in začel streljati. Ubil je 45-letnega Stevena Forsytha in 54-letno Cindy Yuille ter ranil 15-letno Kristino Shevchenko, ki je v kritičnem stanju. Zanjo je to že drugo bližnje srečanje s smrtjo v kratkem času, saj je avgusta preživela prometno nesrečo.

Policija je ukrepala zelo hitro in Roberts je pobegnil, se skril ter se s puško, ki jo je ukradel znancu, ustrelil. Ko so prišle posebne policijske enote, je bilo že vsega konec in specialci so se potem ukvarjali le še z okrog 10.000 ljudmi, ki so bili v nakupovalnem centru, dokler se niso prepričali, da je bil strelec en sam.

Niso si predstavljali, da je sposoben česa takega

Ameriški mediji navajajo besede Robertsovih znancev, ki trdijo, da si niso nikoli predstavljali, da bi bil sposoben česa takšnega. Njegovo nekdanje dekle je povedalo, da je bil vesel in zabaven fant, ki je rad poslušal glasbo in igral video igrice. Nedavno je prodal vse, kar je imel, in povedal, da se seli na Havaje. Potem pa naj bi zamudil letalo, ker se ga je hudo napil.

V ZDA že vse od 70. let prejšnjega stoletja beležijo okrog 20 množičnih pokolov na leto. Tipičen storilec je beli moški srednjih let, ki je razočaran nad življenjem, za kar krivi družino ali nadrejene v službi in se odloči, da jih bo kaznoval.

Roberts je v torek streljal naključno in spada v drugo skupino množičnih strelcev, ki so mladi in imajo določene duševne težave. Gre pa večinoma za belce, ki pred usodnim dejanjem niso bili kaznovani, kar velja tudi za Robertsa.

Komentarjev 1
  • feferon 17:55 13.december 2012.

    Poslušal je sejo slovenskega parlamenta...