Svet
113 ogledov

Zakaj mečemo kovance v vodo?

Fontana di trevi v Rimu EPA
Ali ste vedeli, da se v Fontano di Trevi v Rimu vsak dan zmeče za okoli 1.500 evrov kovancev?

Metanje kovancev v vodnjake ali fontane je starodavna navada, ki se je najbrž začela zaradi prepričanja, da nekateri bogovi bivajo v vodi. Predvsem germanska in keltska ljudstva so imela poleg vodnjakov in fontan tudi lesene kipe, v vodo pa so kot daritev bogovom metali celo orožje svojih poraženih sovražnikov.

Modrost pridobljena z vodo

Eden najbolj znanih bogov povezanih z vodo je bil denimo nordijski bog Mimir, ki je bil znan po svoji modrosti in je varoval čaroben izvir. Bog Odin se je odpravil celo na pot skozi deželo velikanov Jötunheimr, da bi pridobil njegovo modrost. Odin je modrost dobil tako, da je pil iz Mimirovega magičnega vira Mimisbrunnr, v zameno pa se je moral odpovedati enemu očesu.

Daritve bogovom so imeli nekoč za način, da si zagotovijo uresničitev sreče in želja. Danes je ta običaj zelo dobičkonosen za lastnike nekaterih najbolj znanih fontan, vsota denarja pa se poveča prevsem v turistični sezoni. Denar naj bi porabili v dobrodelne namene - vsaj tako trdijo. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.