Svet
27 ogledov

Zakaj se ni ponovilo leto 2004?

potres cunami Indonezija 11.04.2012 EPA
Potres z magnitudo 8,7, ki je stresel obalo Indonezije, je pri turistih in prebivalcih povzročil veliko paniko. Spomini na uničujoče cunamije po potresu leta 2004 so namreč še vedno zelo živi. Kaj je razlog, da se tokrat ni ponovilo takratno opustošenje narave?

"Potres je bil precej manjši," je dejala strokovnjakinja za geofiziko z ameriškega geološkega inštituta Julie Dutton. Leta 2004 je namreč območje prizadel potres z magnitudo 9,1 in še danes velja za tretji najmočnejši potres v zgodovini.

Glavna razlika današnjega potresa v primerjavi s tistim iz leta 2004 je ta, da je tokrat do tresenja tal prišlo zaradi drsenja ene oceanske tektonske plošče ob drugo.

V takih primerih lahko prav tako nastanejo cunamiji, a so ti precej manjši. Sever Sumatre so tako danes dosegli le trije manjši popotresni valovi, od katerih je bil najvišji 80 centimetrov.

 

Cunamiji so dosegli tudi indijsko obalo, dosegli pa so višino le med 0,1 in 0,3 metra. Manjši cunamiji so dosegli tudi Tajsko.

Potres leta 2004

Povsem drugačna zgodba se lahko odvija, ko ena tektonska plošča izpodrine drugo in posledično vpliva na dvig morskega dna, kar se je zgodilo pri potresu leta 2004.

Ob močnejših premikih je tako možnost za nastanek cunamijev zelo velika, je med drugim za OurAmazingPlanet razložila Duttonova. Bolj kot se dvigne morsko dno in večja kot je moč premika, več vode se bo premaknilo in nastal bo večji cunami, še pravi strokovnjakinja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.