Svet
14 ogledov

Zaključni govori v primeru Karadžić

Žurnal24 main
V ponedeljek se bosta na procesu proti Karadžiću začela zaključna govora obrambe in tožilstva. Slednje za vojnega zločinca zahteva dosmrtni zapor.

V ponedeljek se začenjajo zaključni govori v primeru zoper Radovana Karadžića na Haaškem mednarodnem sodišču za vojne zločine. Tožilstvo za Karadžića zahteva dosmrtni zapor: "To bi bila edina pravična kazen. Pod Karadžićevim poveljstvom so njegovi podrejeni in tisti, ki so sodelovali z njim, izganjali, ubijali, mučili in drugače zlorabljali na stotisoče Bošnjakov in Hrvatov," so zapisali tožilci v dokumentu, ki so ga javnosti predstavili v petek.

Agencija Reuters je medtem pred nadaljevanjem sojenja objavila Karadžičevo biografijo in video z nizom posnetkov od Karadžićevih političnih začetkov do sojenja za vojne zločine in genocid na Haaškem sodišču.

Med posnetki je tudi njegov znani govor v bosanskohercegovskem parlamentu med razpravo o neodvisnosti Bosne in Hercegovine, ko je Karadžić napovedal krvavo vojno. "Ne mislite, da ne boste popeljali BiH v pekel, muslimanski narod pa morda tudi v izginotje. Muslimanski narod se v primeru vojne tukaj ne more ubraniti," je takrat napovedal obtoženi vojnih zločinov.

Predstavitev zaključnih argumentov bi lahko trajala več dni, medtem ko je sodbo prvostopenjskega organa pričakovati šele prihodnje leto.

Komentarjev 1
  • Mr.Bean 08:09 30.september 2014.

    ta človek pa je dosegel sanjsko penzijo.....