Svet
20 ogledov

Zakon manjšini krati pravice

Prekaljen slovenski in evropski politik Lojze Peterle bo povedel listo NSi v boj Žurnal24 main
Predlagana novela avstrijskega ustavnega zakona o narodnih skupnostih bo slovenski manjšini v Avstriji odvzela možnost, da se obrne na prizivno instanco, je dejal evropski poslanec Lojze Peterle.

"Predlagana novela ustavnega zakona gre pod standarde, ki jih je določilo avstrijsko ustavno sodišče, in pod duh avstrijske državne pogodbe (ADP), poleg tega niti ne omenja Slovencev na avstrijskem Štajerskem," je na novinarski konferenci dejal evropski poslanec Lojze Peterle.

Avstrijsko ustavno sodišče, ki je v zadnjih letih nekajkrat razsodilo v prid manjšine, ne bi imelo več možnosti, da razsoja na to temo, je še opozoril in dodal: "Gre za pravno pot, ki na nek način obide ADP, čeprav se nanjo sklicuje."

"Vlada ne upošteva smernic parlamenta"
Zelo kritičen je bil tudi do slovenske vlade, češ da s tem, ko podpira novelo zakona, ravna v nasprotju s stališči parlamenta. Opozoril je, da sta se zunanjepolitični odbor DZ in komisija za Slovence v zamejstvu leta 2006 zavzela za ureditev topografskega vprašanja z dokumentom, ki ne bo onemogočal ustavnega varstva manjšine.

Peterle je vlado vprašal, zakaj je odstopila od tega stališča in je pristala na zakon, ki predstavlja odklon od pravne podlage v ADP ter je izjemno restriktiven do Slovencev. Obenem se je zavzel za to, da bi Slovenija uradno notificirala nasledstvo ADP.

Pipp: "Manjšina bi bila ob pravni instrument"
K ukrepanju je slovensko vlado pozval tudi Marjan Pipp iz Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS), ene od krovnih organizacij koroških Slovencev. Kot je dejal, je "najmanj, kar lahko Slovenija stori, da uradno zavzame stališče proti sprejetju zakona na ustavni ravni".

Tudi on je poudaril, da je srž problema prav v tem, da želi Avstrija ureditev sprejeti na ustavni ravni, s čimer bi manjšini vzela pravni instrument za uveljavljanje njenih pravic.

Pipp je izpostavil še, da predlagana ureditev glede dvojezičnih krajevnih napisov sploh ne zajema krajev z manj kot 31 prebivalci ne glede na to, koliko Slovencev živi v njih, izpade pa tudi 109 krajev z med 30 in 100 prebivalci, kjer živi več kot deset odstotkov Slovencev.

Že prejšnji teden je več poslancev Evropskega parlamenta avstrijski parlament pozvalo, naj predlaganega zakona ne sprejme na ustavni ravni, naj za zaščito manjšin poskrbi v skladu s 7. členom ADP in naj ravna v skladu s skupnimi evropskimi vrednotami. Avstrijski parlament naj bi sicer o zakonu glasoval v sredo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.