Svet
13 ogledov

Žaljivi Vatikan

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Nemški judovski svet se je danes odzval na včerajšnjo izjavo papeževega osebnega pridigarja Raniera Cantalamesse, ki je kritike na račun papeža primerjal z antisemitizmom. Judje: primerjava je žaljiva.

"To je nespoštljivo in žaljivo do žrtev spolnih zlorab kot tudi do žrtev holokavsta," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal vodja združenja judovskih organizacij v Nemčiji Stephan Kramer.

Kot smo že poročali, apostolski pridigar Raniero Cantalamessa je včeraj med obredi pred veliko nočjo v vatikanski baziliki sv. Petra citiral pismo judovskega prijatelja, ki je kritiziral napade na papeža in katoliško cerkev zaradi pedofilskega škandala v cerkvenih vrstah.

"Stereotipiziranje, prenašanje osebne odgovornosti in krivde na kolektivno odgovornost me spominja na najbolj sramotne podobe antisemitizma," je pismo prijatelja citiral Cantalamessa.

Njegove izjave so sprožile ogorčene odzive judovskih organizacij in skupin, ki zastopajo žrtve spolnih zlorab katoliških duhovnikov.

Po Kramerjevih besedah se Vatikan "vrača k običajnim metodam, ki jih je uporabljal skozi desetletja in s katerimi je zatiral in skrival vse zadeve", ki so ogrožale katoliško cerkev, še poroča AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.