Svet
404 ogledov

Žalostna obletnica, pol leta je že ...

Gaza civilisti ruševine Profimedia Presunljiv prizor iz porušene Gaze.
Danes mineva pol leta od vdora Hamasa v Izrael, ki je sprožil silovito izraelsko ofenzivo na Gazo.

Vojna je zahtevala več deset tisoč življenj, povzročila humanitarno katastrofo in zaostrila razmere v regiji, a ji še ni videti konca. Ob šestmesečnem mejniku vojne bo danes v Ljubljani potekal shod za svobodno Palestino.

Pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas so 7. oktobra vdrli v Izrael, ubili okoli 1170 ljudi, še 250 pa jih zajeli. Izrael je v odzivu razglasil vojno stanje in s ciljem uničenja Hamasa sprožil ofenzivo na Gazo, v kateri je bilo ubitih več kot 33.000 ljudi, večinoma žensk in otrok.

Humanitarne razmere v enklavi se zaradi ofenzive vztrajno slabšajo, skrbi pa sproža tudi zaostritev razmer v širši regiji. Številne države in mednarodne organizacije že dlje časa pozivajo k prekinitvi ognja v Gazi, a se ta, z izjemo tedenskega premora sredi novembra, še ni uresničila.

Meddržavno sodišče (ICJ) je Izraelu odredilo sprejetje vseh ukrepov za preprečitev kršitev konvencije o genocidu in zagotovitev humanitarne pomoči v Gazi. Varnostni svet ZN pa je zahteval takojšnjo prekinitev ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ki bo vodila v trajno premirje. Kljub temu Izrael nadaljuje napade, vojni pa še ni videti konca.

Danes naj bi se sicer v Kairu začela nova pogajanja za prekinitev ognja in dogovor o izpustitvi talcev, na katerih so udeležbo potrdili tako pogajalci Izraela kot Hamasa.

V luči pol leta vojne bo popoldne na ljubljanskem Trgu republike potekal vseslovenski shod za svobodno Palestino, ki ga organizira Gibanje za pravice Palestincev. Udeleženci bodo izvedli instalacijo z oblačili v spomin na žrtve v Gazi. Oblačila bodo nato prodali, dobiček pa donirali palestinski fundaciji za pomoč otrokom v Gazi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 16:04 07.april 2024.

    Smrt usranim židom! Židi nimajo pravice do življenja!