Svet
15 ogledov

Žalovanje v spomin na 148 žrtev

Pokol v Keniji
1/11
EPA
V Keniji so še vedno v šoku po pokolu na univerzi Garissi.

V Keniji poteka tridnevno žalovanje v spomin na 148 žrtev pokola, ki ga je v četrtek na univerzi v Garissi izvedla skrajna islamska milica al Šebab. Predsednik države Uhuru Kenyatta ga je razglasil v soboto in napovedal, da se bodo oblasti najostreje odzvale na morebitne nove napade. "Nismo se uklonili in nikoli se ne bomo," je dejal. Njegova vlada je deležna številnih kritik, da se ni sposobna soočiti z nasiljem al Šebaba, ki je od sredine leta 2013 terjalo že 400 življenj.

Med napadalci odličen študent

Kenijske oblasti so sicer včeraj sporočile, da so identificirale enega od štirih ubitih napadalcev, ki so izvedli četrtkov napad na univerzo v Garissi. Gre za mladega Kenijca somalijskih korenin, ki je diplomiral iz prava in je sin lokalnega vladnega predstavnika v okraju Mandera na severovzhodu države.

Njegov oče, sicer mestni svetnik v okraju Mandera, je oblastem prijavil izginotje sina in ob tem izrazil sum, da je ta odšel v Somalijo, je še dejal Njoka. Abdulahi je bil odličen študent, ki je diplomiral leta 2013 na univerzi v Nairobiju, in pričakovati je bilo, da bo postal odličen pravnik, je še povedal Njoka.

Odgovornost prevzela skrajna milica

Odgovornost za napad, v katerem je bilo ubitih 148 ljudi, je prevzela somalijska skrajna islamska milica al Šebab. Napad naj bi izvedla iz maščevanja za posredovanje kenijske vojske v sosednji Somaliji, napovedala pa je tudi nove napade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.